S tebou mě baví svět: Které děti se nenáviděly, kdo skončil v sektě a jaké hory vlastně ve filmu jsou

S tebou mě baví svět: Které děti se nenáviděly, kdo skončil v sektě a jaké hory vlastně ve filmu jsou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie Marie Poledňákové získala v roce 1998 v diváckém hlasování status „nejlepší komedie století“. Film, který vznikl v roce 1982, se trefil do vkusu většiny diváků, kteří mají rádi oddechovou rodinnou zábavu.

Autorka scénáře a režisérka Marie Poledňáková si tento formát už vyzkoušela v komediích Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), kde dokázala poutavě nakombinovat problémy dospělých s dětským protagonistou Tomášem Holým. Tentokrát však byla odvážnější a vsadila hned na tři manželské páry a jejich šest zlobivých dětí.

A vybrala si k natáčení poetickou zimní krajinu hor, kam se trojice herců – lékař Albert (Július Satinský), zvukař Josef (Pavel Nový) a dirigent Michal (Václav Postránecký) vypraví na slavnou chatu Apaluchu.

Plány jim však trochu zkomplikují manželky, a tak se muži místo pánské jízdy budou snažit dokázat, že péče o děti je naprosto banální záležitost a ženy ji zveličují. Otcové se snaží si práci zjednodušit svéráznými zlepšováky, které vyústí v řadu komických situací.

Marie Poledňáková, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Celý film je postavený na nestárnoucím motivu „války pohlaví“ a tak trochu poukazuje na skutečnost, že v osmdesátých letech se ženám o emancipaci mohlo nechat jen zdát.

Už pravidelně se divácky oblíbená komedie vrací na obrazovky v období Vánoc a letos to bude poprvé, kdy už ji Marie Poledňáková neuvidí.

Své si užil i štáb, protože ne všechno bylo tak idylické a veselé, jak se mohlo zdát. Například dětští herci v rolích Pepína a Dášenky se doslova nenáviděli. Přinutit je ke spolupráci byla velká dřina. O přestávkách si potom děti vyřizovaly účty. Legendární scéna v kadibudkách, kde si Dášenka (Zuzana Lisová) a Pepíno (Cyril Křupal) vyznávali neodolatelným způsobem lásku, byla hereckým výkonem na Oscara.

V pozdějších letech si zase dětští herci stěžovali, že si je spolužáci dobírali kvůli nahotě ve filmu. Cyril Křůpala na natáčení opravdu zažil, jaké to je, když v zimě není po ruce lopuchový list. Zadek měl poškrabaný od jehličí. Dášenka si zase z procházky v bačkůrkách odnesla zánět průdušek. Dětští herci si přišli za natáčení na 3 tisíce korun.

Herci během volna trávili čas naprosto rozdílně a nejspíš to nebyli velcí kamarádi. Pavel Nový běhal a cvičil, Václav Postránecký si četl pěkně v teple a Július Satinský prý nudu zaháněl borovičkou.

O dětských postavách se v jednom starším rozhovoru pro Aha rozpovídala Jana Šulcová:

S Dášenkou, Bertíkem a Matýskem se vídáme pravidelně. Ale Pepíno se nás, nevím proč, straní. A Kačenka prý žije ve Francii v sektě.

Cyril Křůpal, který hrál blonďáčka Pepína, vystudoval mezinárodní obchod, žije v Česku a má dvě děti. Pracoval jako šéf marketingové komunikace jedné známé úvěrové společnosti. Možná proto už se od hereckého světa odstřihl.

Přestože se ve filmu zmiňují Beskydy, chata stála v Krkonoších a vlastnila ji parta vodáků, která se o ni moc nestarala. Už v době natáčení byla ve špatném stavu. Okolí chaty si nechala Poledňáková vyzdobit falešnými vzrostlými stromy, protože těch pravých tam bylo málo.

Velká část scén se natáčela ve studiích v Praze. A ani hotel, kde zpívala Gábina, nebyl v Beskydech, a dokonce ani v Krkonoších. Ten si filmaři pro změnu vyhlédli v Jeseníkách.