Téměř zapomenutý Rudý kapitán na Netflixu: Oldřich Kaiser a Michal Suchánek jako nebezpeční estébáci

Téměř zapomenutý Rudý kapitán na Netflixu: Oldřich Kaiser a Michal Suchánek jako nebezpeční estébáci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle knižního bestselleru Dominika Dána natočil Michal Kollár hodně ponurou detektivku, která ale na diváky v roce 2016, kdy se objevila v kinech, moc nezabrala. Teď ji nabízí Netflix.

Děj se vrací do roku 1992, do horkého léta, kdy je na jednom slovenském hřbitově exhumována kostra, která má hřebík v lebce. Právě to nápadně připomíná praktiky STB. Jenže Československo právě prochází bouřlivým obdobím před rozdělením a o bývalé estébáky, kteří často vesele podnikají nebo jsou v politice, už se většina lidí moc nestará. Až na jednoho mladého detektiva.

Kaiser a Suchánek na premiéře filmu, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

S filmem můžete zavzpomínat na léto, kdy socialismu už definitivně odzvonilo a přicházející kapitalismus si mnoho lidí vykládalo po svém. Pokud jde o mrtvolu, její identita je spjatá s mužem s nepříliš jasnou minulosti a ukazuje se spojitost mezi bývalým politickým režimem a církví.

Celý příběh je doslova našlapaný množstvím záporných postav, z nichž má velká část estébáckou minulost. Přestože film ze začátku stavěl na silném příběhu, ten se v průběhu filmu někam vytratil. Zůstala jen divokost devadesátých let, která už dnes někomu může připadat smyšlená. Postavu „Rudého kapitána“ si zahrál Oldřich Kaiser, který se z komických rolí na stáří velice dobře přeorientoval na vážné dramatické role a jdou mu opravdu dobře. Ve filmu je mu ale ze zcela nepochopitelných důvodů věnováno velice málo prostoru, což je ke škodě filmu. Oldřich nebyl jediným komickým hercem, který si zahrál dramatickou roli.

Na výkon Michala Suchánka se ale názory velmi liší a část diváků měla problém tomuto komikovi vážnou roli vůbec uvěřit, což způsobovalo ve vypjatých okamžicích spíš smích než napětí.

Diváci si stěžovali na kvalitu zvuku, na hudební doprovod a hlavě na český dabing, který místy ani nedával smysl. Film, který vznikl v slovensko-česko-polské spolupráci se proto doporučovalo zhlédnout ve slovenštině a kdo měl možnost, tak s anglickými titulky, které s filmem ladily lépe než český dabing.

Naopak dobová výprava filmu a práce kamery byly oceněny kladně. Ústřední dvojici detektivů vytvořili Maciej Stuhr a Marián Geišberg. V roli archivářky poznáte Zuzanu Kronerovou. V poslední výrazné roli se ve filmu objevil Ladislav Chudík, který si získal srdce starších diváků postavou charismatického doktora v seriálu Nemocnice na kraji města.

 

Zdroj: