Romantika inspirovaná skutečnými životními příběhy aneb film versus realita

Romantika inspirovaná skutečnými životními příběhy aneb film versus realita
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Romantické příběhy nemusí být nutně pouze výtvorem spisovatelek tzv. červené knihovny. Život sám umí být inspirativní a leckdy nás může zaskočit. Proto se v literatuře a ve filmu tvůrci často inspirují reálnými příběhy, i když si je většinou poupraví a obohatí.

Může to potkat i vás (USA 1994)

Nicolas Cage, Bridget Fonda

Dojemný příběh o newyorském policistovi, který vyhraje v loterii a o svou výhru se rozdělí se servírkou. V roce 1984 se Robert Cunningham podělil o výhru 6 milionů dolarů se servírkou Phyllis Penzo. Scénář dodal tomuto příběhu milostnou zápletku, která v reálu neexistovala. Bez ní by to byl trochu jednoduchý, i když neobvyklý příběh. Phyllis pracovala 24 let jako servírka v newyorské pizzerii. Robert navštěvoval podnik pravidelně a byl mezi personálem velmi oblíbený. Jednou požádal servírku o 3 čísla a sám přidal další 3. Ze srandy pronesl, že jí dá polovinu výhry jako spropitné. Po slosování přišel i s manželkou a se servírkou se o výhru podělil.

Čistá duše (USA 2001)

Russel Crowe, Jennifer Connelly

Film našel inspiraci v příběhu Johna Forbese Nashe, nositele Nobelovy ceny za ekonomii. Nadaný matematik a vědec, který výrazným způsobem ovlivnil ekonomické teze, byl vždy trochu jiný a svou touhou objevovat nové věci trávil veškerý čas. Proto neměl žádný společenský život. I tak se zvládl oženit a založit rodinu. Jeho žena si však jednoho dne začala uvědomovat, že stav manžela se zhoršuje a už nejde o pouhé nadšení pro práci, ale spíš o duševní onemocnění. Její tušení ji potvrdili lékaři a stanovili jako diagnózu schizofrenii. S Johnem to nebylo snadné a zcela ponořený do práce, léčbu odmítal. Ve filmu i v životě s ním manželka přesto zůstala.

Skutečný John F. Nashe i manželka zemřeli v roce 2015 při autonehodě.

Russell Crowe předvedl v roli schizofrenického vědce opravdový herecký talent a byl za svůj výkon mnohokrát oceněný.

Dosáhnout na měsíc (Brazílie 2013)

Gloria Pires, Miranda Otto

Méně známý brazilský snímek vychází z reálného příběhu americké básnířky Elizabeth Bishop, která jede navštívit svoji kamarádku ze studií nekonvenční architektku Lotu de Macedo Soares. Mezi ženami však vzniká mnohem víc než přátelství. Jenže v roce 1951 milostný vztah dvou žen nebyl společností tolerovaný, což vztah trochu komplikovalo.

Ve filmu se prolíná láska, opouštění, deprese, strach, bolest a alkohol.

V reálném příběhu spolu ženy měly vztah dlouhá léta a poslední roky se Bishop potýkala s alkoholem a Soares měla silné deprese. V roce 1967 spáchala sebevraždu.

Bonnie a Clyde (USA 1967)

Warren Beatty, Faye Dunaway

Příběh gangsterské dvojice udělal z Faye Dunaway idol mladé rebelující generace. Tvůrci se inspirovali dvojicí psychopatických lupičů a vrahů, kteří ve třicátých letech řádili naprosto nepředvídatelným způsobem a neměli zábrany střílet do lidí.

Filmaři tak z Bonnie Parker (1910) a Clyda Chestnuta Barrowa (1909) udělali hrdiny mladé generace a ztracené duše, které si jen zvolily špatnou cestu a neodhadly následky svých činů.

Ve skutečnosti šlo o chladnokrevné zabijáky, pro které neměl život žádnou cenu a loupeže a popravy pro ně byly jen adrenalinovou zábavou.