Rok 2001: Zavzpomínáme na 20 let staré filmy, které umí potěšit a pobavit i dnes

Rok 2001: Zavzpomínáme na 20 let staré filmy, které umí potěšit a pobavit i dnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rok 2001 byl na filmovou tvorbu velice bohatý a nabídl filmovým fanouškům nejen celou škálu filmových žánrů, ale i řadu hrdinů, kteří se k nám ještě v dalších letech vraceli, jako například Shrek nebo Harry Potter.

• Harry Potter a Kámen mudrců (VB/USA)

Z pera J.K. Rowlingové vzešla filmová sága pro děti, která ale svedla i dospělé, aby se na chvíli vrátili do dětských let, zapomněli na starosti všedních dnů a vychutnali si příběh čarodějnického kluka a jeho přátel ve velmi avantgardní škole v Bradavicích. A užili si to všichni.

Herecké obsazení: Daniel Radcliff, Rupert Grint, Emma Watson, John Cleese, Richard Harris a další.

• Amélie z Montmartu (Francie)

Nádherný, odlišný a trochu naivní příběh, díky kterému se budete cítit dobře. Amélie žije v Paříži a pracuje jako číšnice v bistru. Je to trochu zvláštní děvče z venkova, čistá duše. Její pohled na svět je romantický a zvláštní a prostřednictvím filmu nás do tohoto světa pozve. Nechybí ani příběh lásky.

Herci: Audrey Tautoo, Mathieu Kassovitz, Rufus, Jamel Debbouze

• Moulin Rouge (Austrálie/USA)

Děj muzikálu přenese diváka do přelomu století, do roku 1899. Vítejte v Moulin Rouge, nejluxusnějším nočním kabaretu v Paříži, plném krásných žen a chtivých mužů. A „diamantem“ blýskavé show je Satin, krásná kurtizána prodávající svou lásku nejvyšší nabídce. To až do dne, kdy se objeví mladý a plachý spisovatel, aby ji to trochu svým vyznáním lásky zkomplikoval.

O hlavní ženskou roli se ucházela celá řada hereček a zpěvaček. Nicol Kidman předvedla skvělou show a za roli křehké kurtizány získala Zlatý Glóbus a nominaci na Oscara.

• Přísaha (USA)

Příběh nevadského detektiva, který se chystá do penze. Nález zavražděného dítěte a přísaha jeho matce, že dopadne vraha, změní jeho plány. Když je z vraždy obviněný prostoduchý indián, detektiv tuší, že pravda je jiná a pátrá na vlastní pěst.

Jde o třetí film, který režíroval Sean Penn a získal nominaci na Zlatou palmu.

Herecké obsazení: Jack Nicholson, Helen Mirren, Louis Smith, Patricia Clarson

• Z pekla (USA)

Londýnem obchází strach. Je rok 1888 a ve městě řádí první serial-killer v historii a zabíjí prostitutky, které ještě nezapomíná zohyzdit. To je legenda o řádění Jacka Rozparovače, která vdechla námět tomuto filmu. Vyšetřování se ujímá inspektor, který je zlomený vlastní osobní tragédií, kdy ztratil ženu a dítě.

Hráli: Johny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane

• Shrek (USA)

Zelený, a tak ošklivý, že se divákům zalíbil. To je zlobr, neohrabaný samotář Shrek, který si našel samotářské bydlení v bažinách, aby se vyhnul posměchu ostatních postaviček. Jenže najednou se k němu všichni stěhují a on ztrácí svůj milovaný klid. V království Lorda Farquaada se děje něco zlého. Aby se Shrek zbavil nechtěných sousedů, musí vysvobodit princeznu Fionu, aby potěšil Farquaada. Na dobrodružnou výpravu se s ním vydává neskutečně upovídaný a mazaný oslík.

Film získal celou řadu ocenění.

O dabování těchto animovaných postaviček se strhla doslova bitva. Vyhráli: Eddie Murphy, Mike Myers, Cameron Diaz, John Lithgov, Vincent Cummings a další.