Ranč u Zelené sedmy: Jeden z nejúspěšnějších seriálů natočený na přelomu století moc radosti lidem nedělá

Ranč u Zelené sedmy: Jeden z nejúspěšnějších seriálů natočený na přelomu století moc radosti lidem nedělá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na televizních obrazovkách se rodina Kudrnových bohužel moc často neobjevuje, podobně jako celá řada jiných českých a československých seriálů. Místo toho na nás pořád útočí nudné a stokrát reprízované zahraniční projekty.

Námět na seriál Ranč u Zelené sedmy napadl Iva Pelanta poté, co se odstěhoval na starý statek. Jak brzy pochopil, každý den přinášel nová dobrodružství, a tak bylo třeba jen najít způsob, jak se o zajímavé zkušenosti podělit.

Manželka Pelanta se dokonce stala předlohou pro paní Kudrnovou, která se rozhodla, že její rodina bude žít zdravým životním stylem.

Milena Steinmasslová si zahrála novopečenou venkovanku, chovatelku, pekařku a zahradnici. A šlo jí to opravdu dobře. Byla to právě její postava, která držela seriálovou rodinu nad vodou v dobrém i ve zlém. Sympatie diváků si získala i svým postojem k přírodě a ke zvířatům.

Právě paní Kudrnová rozhodla že se zděděný statek neprodá, ale rodina půjde žít do lůna přírody. Jako řada podobně uvažujících lidí, neměla rodinka vůbec představu o tom, co je čeká a co takový život obnáší. Představa takového života bývá většinou hodně romantická a realita je někdy drsná. Jednou z možností, jak se s nečekanými překážkami vyrovnat, je rodinná soudržnost a smysl pro humor. Seriál je tak plný humorných situací.

Původně se mělo točit jen sedm epizod. Nakonec měla první série 14 dílů, protože byly vytvořeny kratší půlhodinové epizody. Ohlas na seriál byl tak velký, že zaskočil i samotné tvůrce, a proto vznikly další dvě série. První díl měl premiéru v roce 1998, o dva roky později se diváci dočkali pokračování a za pět přišla očekávaná třetí řada.

Už od začátku měl roli jistou slovenský herec Miroslav Noga, kterého režisér Miroslav Balajka už před pár lety potkal na jednom konkurzu. Tenkrát sice neuspěl, ale pro seriál byl ideální. Někteří diváci nebyli spokojení s jeho dabingem. Hlas mu propůjčil Petr Rychlý, a ne že by to udělal špatně, ale debatovalo se o tom, že to bylo zbytečné, protože československá manželství byla v té době docela běžná a mladší ročníky se mohly prostřednictvím seriálu naučit i něco z jazyka, který není až tak odlišný.

Nadabovaný byl nakonec i Štěpán (Marian Beněk), který měl ostravský přízvuk a do rodiny nezapadl.

Ranč u Zelené sedmy byl trefou do černého nejen pro české diváky, ale popularitu sklízel i v Polsku, Slovinsku, Chorvatsku, Německu, Kanadě a na Slovensku.

Velkou popularitu si získali dva herci vedlejších rolí Lubomír Kostelka a Jana Štěpánková. Ta se v rolích ironických babiček se smyslem pro humor opravdu našla.

Určitě si vzpomínáte i na Elis, která si ve všech sériích zahrála staršího potomka manželů Kudrnových. Herectví Ivanu Škarkovou neuchvátilo a žádnou další roli už nevytvořila. Vystudovala marketing a žije ve Zlíně s rodinou. Vzala si Václava Kratochvíla, se kterým má dceru a syna.

Zdroje článku: