Řád: Kdo získal Zlatého lva a co po letech vydal Broumovský klášter, kde se film natáčel

Řád: Kdo získal Zlatého lva a co po letech vydal Broumovský klášter, kde se film natáčel
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Píše se rok 1776 a v klášteře klarisek se skrývá mladý zběh. Po něm začnou pátrat poručík a dva důstojníci s eskortou. Velké rozhodování zažívá mladá novicka, která neví, zda zběha má vydat spravedlnosti či nikoliv. Jelikož i poručík má svůj názor a nelíbí se mu metody despotického hejtmana, uprchlého zběha pustí. Příběh tak poukazuje na konflikt mezi vojenským a církevním řádem.

Původní voják měl být mnohem starší od toho filmového

Když scénárista a zároveň režisér Petr Hvižď napsal scénář, zamýšlel, že vojenský zběh bude ve věku mezi 40-45 lety. Chtěl poukázat na tehdejší dobu, kdy vojenská služba byla velmi dlouhá – mnohdy až doživotní - a také chtěl vytvořit kontrast mezi tak starým zběhem, mladou novickou a mladým důstojníkem, jenž měl mnoho ideálů.

Místa, kde se film natáčel

Snímek se natáčel v Broumově a Uherčicích. Aby byl zabrán celý klášter, filmaři využili anglický park zámku Uherčice. Ve filmu se objevuje scéna, kdy přichází vojenský poručík se svými důstojníky - tento moment se natáčel ve stromové aleji, která se nachází mezi obcemi Uherčice a Lubnice.

Broumovský klášter po celou dobu ukrýval vzácnost

Zajímavostí je, že pět let po natáčení filmu se v Broumovském klášteře našla kopie tzv. Turínského plátna, pocházející z roku 1651. Nyní se jím může pyšnit opatovský kostel sv. Vojtěcha, kde se také natáčelo několik scén z filmu. Kromě toho je Broumovská kopie plátna jedinou a nejzdařilejší ve střední Evropě.

Film získal mnoho ocenění

Matku představenou ve filmu ztvárnila herečka Jana Preissová, která za svůj herecký výkon získala Českého lva. K ní se také přidala se svým výkonem Andrea Elsnerová - ta si odnesla Zlatého Golema. Snímek získal také zahraniční ocenění za povedený scénář.