První transsexuálka se nechala operovat už v roce 1930! Film, který zpracovává její příběh již v sobotu na Nova Cinema

První transsexuálka se nechala operovat už v roce 1930! Film, který zpracovává její příběh již v sobotu na Nova Cinema
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Dánská dívka vypráví skutečný příběh malíře Einara Wegenera, prvního transsexuála, který podstoupil operaci pohlaví a proměnil se v ženu Lili Elbe. Na svou touhu stát se ženou nakonec Lili doplatila životem, ale navždy bude první transženou, která toto téma otevřela.

Příběh Lili Elbe je ve filmu zpracován citlivě, bez zbytečné touhy po senzaci nebo šokování. Nakonec – příběh (vzhledem k tomu, v jaké době se odehrává) je sám o sobě natolik šokující, že není potřeba žádného velkého přehánění. Budoucí transženu Lili poznáváme ještě jako muže – malíře Einara, šťastně ženatého s Gerdou Gottliebovou. A právě manželka v Einarovi náhodou probudí potlačované touhy – také pracuje jako malířka a když jí nedorazí modelka, poprosí svého muže, aby se oblékl do baletního a modelku zaskočil. Einarovi se to zalíbí a rozhodne se v ženském oblečení vyrážet i do společnosti. Gerda vše bere nejprve jako žert, postupně jí však dochází, že o svého manžela zřejmě přijde….

Eddie Redmayne ztvárňuje Einara i Lili velice uvěřitelně a ačkoliv po zveřejnění obsazení bylo tvůrcům vyčítáno, že Lili nehraje skutečná transsexuálka, sázka na Eddieho se ukázala jako dobrá volba – za svou roli byl dokonce nominován na Oscara. A nebyla to jediná nominace. Film získal celkem čtyři, z nichž jednu, za nejlepší herečku v hlavní roli, proměnila představitelka Gerdy Alicia Vikander.

A ještě jedna zajímavost – Einara alias Lily měla původně hrát Nicole Kidman! Nakonec ale odešla poté, co byl projekt několikrát odložen. Je to možná trošku škoda. Ačkoliv je Redmayne perfektní, určitě by stálo za to vidět, jak se křehká Nicole popere s rolí muže.

Film Dánská dívka vysílá Nova Cinema tuto sobotu ve 20:00 a my ho můžeme vřele doporučit!