První díl seriálu Chlap je tady! O čem vypráví a jak byl přijat?

První díl seriálu Chlap je tady! O čem vypráví a jak byl přijat?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Chlap, nový seriál TV Nova, vypráví o sebevědomém, ale nesympatickém primáři, jenž kvůli zranění hlavy ztratí část vzpomínek a probudí se do reality, která je mu cizí. Děj se inspiroval skutečným příběhem primáře Pierdanta Piccioniho. Ten své prožitky popsal v románech Minus dvanáct a První pomoc.

Pilotní díl sbírá samé kladné ohlasy

První epizoda nového seriálu Chlap nese název Amnézie a už teď sklízí u diváků úspěch. Začíná vyšetřením mozku zraněného lékaře Ondřeje Franka (Tomáš Maštalír). Divák postupně odhaluje minulost kdysi špičkového, ale arogantního primáře, jehož podřízení se jej bojí a pacienti ho nemají v lásce.

Jeho poslední případ představovala mladá žena (Kristýna Podzimková), která podle něj trpěla závažnými srdečními problémy, ale pacientka sama o tom měla pochybnosti a příliš tomu nevěřili ani Frankovi kolegové. Nakonec se ukázalo, že pravdu měl on, a pacientku se podařilo zachránit jen tak tak.

O čem je vlastně první epizoda?

Ještě nedávno panoval Frank přísně a precizně na svém nemocničním oddělení, ale pak odhalil podvod, jehož se dopustil kolega Sýkora (Jiří Dvořák) a jenž vedl ke smrti pacienta.

Otec tohoto pacienta, pan Kořán (Jan Kolařík), bohužel nabyl dojmu, že za synovo úmrtí je zodpovědný právě primář Frank, a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Neměl tušení, že Frank ve skutečnosti toto závažné pochybení začal řešit a že chce upřímně dohlédnout na to, aby byl viník potrestán. Naneštěstí už se k tomu nedostal, protože Kořán ho postřelil do hlavy. Nezabil ho sice, ale způsobil mu vážné zranění, následkem něhož Frank ze dne na den ztratil vzpomínky na posledních dvanáct let života.

Jan Kolařík, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Musel tak znovu čelit těžkým ranám vlastní minulosti – tragickému faktu, že před deseti lety přišel o syna a že se před osmi lety rozvedl s manželkou (Jitka Ježková), jež v současnosti působí coby ředitelka v té samé nemocnici a chodí už s někým jiným. To ostatně platí i o samotném Frankovi.

Měl spokojený nový vztah s kolegyní lékařkou (Andrea Růžičková), o němž se ale zatím veřejně nešířil, a teď na ni i jejich společné plány do budoucna úplně zapomněl. Jak se vyrovná s novou realitou, která je mu zcela cizí? A jak se promění on sám, až si uvědomí, že ho většina okolí vnímá jako arogantního mizeru?

Doktor Sýkora, jenž přitom všechno spískal, byl zatím jmenován zastupujícím primářem. Dobře si uvědomuje, že Frank by mohl vzpomínky kdykoli získat zpět, a tak musí jednat rychle a najít usvědčující důkazy k případu zemřelého Kořána, které Frank ještě před postřelením někam schoval.

 

Zdroje: