První dáma českého filmu Jiřina Bohdalová slaví 90. narozeniny

První dáma českého filmu Jiřina Bohdalová slaví 90. narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to k neuvěření, že tato stále vitální dáma, která má elánu na rozdávání, se narodila už 3.5.1931. Za svůj život toho zvládla opravdu hodně a stihla při své hvězdné kariéře i vychovat dceru (Simona Stašová), ve které má svou hereckou následnici.

Jen stěží najdete herečku, která má za sebou přes 200 filmových rolí, celou řadu seriálů, moderování, účinkování v mnoha zábavných pořadech a také namluvení kreslených postaviček. Hodně z nás vyrostlo s Pohádkami z mechu a kapradí a s Rákosníčkem.

Přestože komediální styl byl pro herečku vždy prioritou, na svém kontě má i celou řadu dramatických rolí. O jejím životě toho bylo napsáno tolik, že už není třeba psát více. Pojďme si jako ocenění české tvorby, kterou paní Bohdalová vytvořila, připomenout její zajímavé a rozmanité role.

UCHO, 1970, hodnocení 86 %

Ucho ukazuje, jaké poměry panovaly v socialistickém Československu v 50. letech minulého století v drsně pravdivé podobě. V režii Karla Kachyni tak vznikl snímek, který je kromě zajímavého tématu i hereckým koncertem Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého. Celé dílo působí jako obžaloba tehdejšího systému. Politické drama bylo natočeno v těžké době sovětské okupace a bylo hned po natočení označeno jako nežádoucí. Distribuce filmu byla zakázaná a skončil v trezoru. K divákům se tak dostal až po sametové revoluci.

Pokud se vám ještě nepodařilo snímek vidět, uvede ho ČT 3. 5. 2021 večer.

Čtyři vraždy stačí, drahoušku, 1970, hodnocení 85 %

Z naprosto jiného soudku je komedie v režii Oldřicha Lipského, kde si herečka zahrála jednu z významných rolí po boku Lubomíra Lipského. Film má neuvěřitelné množství hlášek, které už v naší mluvě zdomácněly, a tak při sledování filmu si diváci notují s herci. V roce 1970 nebylo vůbec běžné točit film s komiksovým příběhem. A rozhodně se to povedlo. Velkou zásluhu na originalitě filmu mají geniální kresby Jana Saudka. U kterého jiného filmu se vám stane, že se smějete pokaždé, když se otevřou dveře a vypadne mrtvola?

Svědkyně, 1991, hodnocení 82 %

Méně známý televizní film Zdeňka Zelenky ukazuje další mistrovsky zahraný charakter v podání paní Bohdalové. Postava paní Hrabětové je ušlápnutá, poslušná a bezvýznamná „šedá myška“, které se v éře socialismu říkalo „žena z lidu“. Hrabětová je naštvaná na celý svět. Nikdo nestojí o její rady a nemůže o ničem rozhodovat. Až do dne, kdy už není jen obyčejná uklízečka, ale i svědkyně v domnělém rozvodu manželů, u kterých uklízí. Snímek trefně ukazuje, kam až může dospět lidská závist, pomluvy a zhrzenost.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Popřejme paní Jiřině Bohdalové ještě hodně let prožitých s rodinou a se svými fanoušky.

(Zdroj: https://www.csfd.cz/)