Procházka magickým světem fantasy filmů

Procházka magickým světem fantasy filmů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fantasy filmy jsou projekty, které nás většinou zavádí do magického a nadpřirozeného prostředí, využívají mytologii, folklór a často čerpají s fantasy beletrie. Oblíbenými postavami jsou víly, čarodějnice, příšery, kouzelníci, elfové, draci, zlobři atd. Svět fantasy nás často zavádí do dávných dob.

Od počátku tohoto století však tento žánr získal naprosto novou úroveň, což je dáno především možností vytvářet neuvěřitelně zajímavé speciální efekty. Jako příklad nelze neuvést filmovou adaptaci Tolkienova Pána prstenů nebo povedený příběh Rowlingové o Harrym Potterovi či filmy Piráti z Karibiku.

Pojďme si ale připomenout i starší, a ne tak komerčně propagované snímky, které rozhodně zanechaly stopu v historii filmového průmyslu.

LEGENDA, USA 1985

Jedná se o hodně diskutovanou fantasy podívanou, kterou vytvořil a režíroval Ridley Scott, jeden z největších režisérů naší doby. Příběh sleduje mladého muže Jacka (kterého hraje mladičký Tom Cruise), který žije v lese a temperamentní mladou princeznu Lily (Mia Sara), která je do něj zamilovaná. Pán temnoty (Tim Curry) vyslal své přisluhovače, aby zajali poslední dva zbývající jednorožce, aby mohl navždy vykázat světlo ze světa. Jack a jeho kouzelní lesní přátelé musí zachránit Lily, jednorožce a svět před sevřením temného pána za každou cenu.

NA HROMNICE O DEN VÍCE, USA 1993

Americká fantasy komedie se stala hned po uvedení v USA kasovním trhákem. Režisér Harold Ramis měl štěstí při výběru hereckého obsazení. Bill Murray ztvárnil nerudného, věčně naštvaného televizního meteorologa, který musí v rámci pracovních povinností odjed natočit reportáž do Pensylvánie, kde mají v jednom městečku sviště, který právě na Hromnice umí předpovědět, zda bude zima ještě dlouho pokračovat. Alespoň to tvrdí obyvatelé městečka a každoročně pořádají při této příležitosti slavnost. A aby si pobyt užil, dostane se do časové smyčky, kdy bude prožívat den znovu a znovu. Naštěstí bude v dobré společnosti, protože členkou televizního štábu je usměvavá Rita (Andie MacDowell).

KNIHA DŽUNGLÍ, USA/VB 2016

Kniha džunglí je americký fantasy dobrodružný film z roku 2016, který režíroval Jon Favreau podle knihy Rudyarda Kiplinga. Kniha džunglí vypráví příběh Mauglího, osiřelého chlapce vyrůstajícího ve vlčí smečce až do doby, než se v okolí začne pohybovat hrozivý tygr, který nemá rád lidi. Mauglí se proto vydává na cestu, doprovázený pardálem Baghírou a veselým medvědem Balú. Mauglí se cestou učí mnoho užitečných věcí.

Mauglího si zahrál Neel Sethi. Hlasy zvířatům propůjčila celá řada hereckých hvězd (Scarlett Johansson, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba a další).