Proč legendární Apokalypsa málem nevznikla? Natáčení komplikovala nejen rozmazlená hvězda

Proč legendární Apokalypsa málem nevznikla? Natáčení komplikovala nejen rozmazlená hvězda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní americký film Apokalypsa (Apocalypse Now) vznikl pod režijní taktovkou Francise Forda Coppoly. Na motivy kterého díla byl napsán scénář a proč se natáčení potýkalo s řadou problémů?

Na hlavní roli se lepila smůla

Předlohou snímku byla novela původem polského spisovatele Josepha Condrada Heart of Darkness neboli Srdce temnoty. Ta je právem považována za jedno ze stěžejních děl světové literatury 20. století.

Působivý příběh výpravy do nitra Afriky je zároveň metaforickou cestou do lidského nitra. Příběh vykresluje podobenství člověka zmítaného zlými silami a ukazuje, jak sebezničující následky zlo v člověku má, pokud se mu dá volný průchod.

V hlavní roli kapitán Willarda se v psychologickém thrilleru představil Martin Sheen. Ten se přitom v legendárním filmu původně objevit nemusel, role byla nabídnuta Clintu Eastwoodovi. Herec ale odmítl odjet na několik týdnů z Ameriky. Roli odmítl i Al Pacino a Steve McQueen.

Martin Sheen utrpěl během natáčení infarkt. To ale vyšlo najevo až po dokončení snímku. Režisér se bál, že by kvůli zdraví hlavního hrdiny produkce celý projekt stopla.

Natáčení komplikoval Brando i živly

To ale nebyla jediná komplikace, která filmování provázela a kvůli které se místo původních 6 týdnů nakonec točilo 16 měsíců.

Příslovečné klacky pod nohy házel všem velmi ochotně představitel zběhlého plukovníka Kurtze Marlon Brando. Choval se jako pravá rozmazlená hvězda, zapomínal texty a měl problémy s alkoholem.

Důvodem, proč z něj ve filmu není příliš vidět, je docela prozaicky nikoli snaha o vyvolání tajuplnější atmosféry, ale fakt, že nezodpovědný herec na natáčení dorazil s nějakým tím kilogramem navíc. A to se do scénáře zkrátka nehodilo.

Štáb i herce zasáhla úplavice, celou oblast postihl tajfun a tvůrčí tým řešil i nedostatek finančních prostředků. Původně se na výrobu počítalo se 13 000 000 dolarů. Celkový rozpočet se nakonec vyšplhal na závratných 31 500 000 dolarů. Vydělalo se však více než 78 000 000 milionů dolarů.