Příběhy, které píše sám život aneb trojice nejlepších životopisných filmů

Příběhy, které píše sám život aneb trojice nejlepších životopisných filmů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Biografické filmy jsou fenoménem již několika desítek let. O některých možná ani netušíte, že jsou inspirovány reálnou osobou, a jiné se od skutečnosti vzdálily tolik, že už je lze jen těžko označit za životopisné. Na přehled těch nejlepších se podíváme nyní.

Amadeus (1984)

Významná česká stopa ve světové produkci. Jedno z vrcholných děl Miloše Formana vypráví o nadaném a duševně pohnutém Mozartovi. Jeho bohémský život a talent je trnem v oku Antonia Salieriho. Je právě to vysvětlením záhadné smrti Mozarta? 160 minut trvající snímek je oslavou hudby geniálního skladatele, jeho nezřízenosti a tajemna, které dodnes oplývá události sklonku jeho života. Prostředí Vídně, herecké výkony a všechny další aspekty, které dělají dobrý film, to všechno Amadeus má. Je to opravdu vznešený snímek, jednoduše must-watch. 

90 % 

Čtěte také: Nejoblíbenější životopisné filmy. Je v TOP 10 i váš oblíbený film?

Pianista (2002)

U hudby ještě na okamžik zůstaneme, tentokrát si ocenění Oscar vysloužil film Romana Polanského. Tímto pianistou je Wladyslaw Szpilman, uznávaný interpret Chopinivých skladeb. Jeho příběh ale zásadně ovlivnili historické okolnosti, byl totiž Židem žijícím ve Varšavě. Po obsazení německými vojsky za druhé světové války byla tato komunita uzavřena do Ghetta a také pianista se musel podřídit jejich pokořujícímu zacházení, prodat piano a označit se Davidovou hvězdou. Film je natočen podle Spilzmanovy vlastní knižní předlohy, autenticita je tak zaručena. 

87 % 

Čtěte také: Zlo s lidskou tváří: Skutečný příběh sériového vraha s diplomem z psychologie, Teda Bundyho

Kód Enigmy (2014)

K válce se váže další film dokumentující příběh jedince. Tento člověk, matematik Alan Turing, zásadně pomohl Velké Británii v boji proti Německu. Podařilo se mu prolomit šifrování kódu Enigmy, právě díky němu tak Velká Británie dokázala zachytávat a rozšifrovat nepřátelské depeše. Namísto oslav jeho hrdinství se mu ale v roce 1952 dostalo soudního procesu, ve kterém byl obviněn z homosexuálních praktik. Zemřel o dva roky později na otravu kyanidem, zničený léčbou homosexuality za pomoci aplikování ženských hormonů. Kromě silného příběhu o velkém bezpráví je lákadlem filmu také hlavní představitel Benedict Cumberbatch.

84 %