Premiérový MasterChef poslal opět jednoho ze soutěžících domů. Pejsek s kočičkou postoupili a opět byli strašně „happy“

Premiérový MasterChef poslal opět jednoho ze soutěžících domů. Pejsek s kočičkou postoupili a opět byli strašně „happy“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobrý kuchař musí umět pracovat i se souladem chutí u jídla a nápoje, a právě na tom byla založena první kuchařská výzva, u které byl i vyhlášený barman Vítězslav Cirok.

Cirok není obyčejným barmanem. V prestižní barmanské soutěži Dageo Reserve World Class v Sydney si vybojoval bronzové umístění. V MasterChefovi přišel soutěžícím předvést, že i nealkoholický drink se může velice dobře spárovat s jídlem, podobně jako je tomu u vína.

Soutěžící to ovšem měli trochu složitější a k namíchanému nápoji museli připravit jídlo, které bude s nápojem ladit, doplňovat se s ním a měla by v něm být i zcela jasná chuť surovin, ze kterých je drink připravený. Příprava nápojů připomínala spíše práci alchymisty a z drinků byli všichni překvapení. A vznikly hned tři drinky.

Ivka, Betty a Martin tak měli za úkol využít chuti chleba, jablka a celeru.

Petra, Ado a Sofi dostali řepu, shiitake a zelí.

Aco, Vojta a Ondra se museli zaměřit na ananas, řapíkatý celer a rebarboru.

Na práci měli hodinu. Petra hned po začátku vaření zjistila, že ve spižírně zapomněla ocet, musela tak trochu pozměnit plány. Aco zapomněl uprostřed zmateného pobíhání na máslo a od začátku se potil tak, že bylo vidět, jak mu pot odkapává do jídla. To moc chuti nepřidá.

Aco se rozhodl pro tatarák z ananasu, s chilli, koriandrem a limetkou a prvně v životě připravoval humra. Jeho jídlo podle poroty s nápojem neladilo. Langustiny si zvolil Ondra, doplnil je řapíkatým celerem a přidal ragú z ananasu a chilli. Pokrm byl označený jako nudný. Z trojice zaujalo nejvíce Vojtovo jídlo, který se rozhodl pro sladký pokrm. Udělala ricottové noky obalené v kokosu, omáčku z jahod a rebarbory a mandlemi. Právě toto jídlo ho poslalo do bezpečí balkonu.

V další trojici vsadila Betty na zvěřinový tatarák s křenovou majonézou a Martin k překvapení porotců šel do sladkého jídla a vytvořil trhanec s uzenými jablky a citronovou omáčkou. Na balkon však šla Ivka za svou hodně odvážnou celerovou polévku s koprem. Ivce se poslední výzvy hodně daří a porotci hlavně vyzdvihují, že její jídlo skvěle odráží její původ.

V poslední trojici předvedla Petra plněné zelné listy s omáčkou z červeného zelí. Ado dostal pochvalu od Kašpárka za nejlepší jídlo, které zatím v soutěži předvedl. Zpracoval dančí maso a doplnil ho salátkem z červené řepy a houbovou omáčkou. Na balkon to však nestačilo. Tam se dostala Sofi, která udělala pirohy z bramborového těsta s houbami na kyselo a slaninou.

Ado zkoumá drink k první výzvě, zdroj: TV Nova

Do vyřazovací výzvy šli Ondra, Aco, Ado, Petra, Martin a Betty. A neměli to vůbec lehké. Museli se naučit pracovat s řasou, která má být potravinou budoucnosti. Forejt přinesl prapodivně vypadající dezert, který právě řasu obsahoval. Soutěžící ochutnali, Betty to samozřejmě strašně chutnalo, aby se zavděčila Forejtovi.

Zatímco pro někoho šlo o chuť, která připomíná oceán, Aco to nazval rybinou, která mu nechutnala.

Z pohledu diváka šlo spíše o hodně pracný dezert, ale zda výsledek odpovídá vynaložené práci, můžete posoudit sami. Rybinu na sladko je snad lepší si nepředstavovat, hlavně pokud patříte k masožravcům a nechcete se dožít doby, kdy se kvůli udržitelnosti budou měnit stravovací návyky lidstva.

Všichni se pustili s velkým nasazením do práce. Aco neustále zmateně pobíhal a je až s podivem, že něco vůbec připravil. Zašpinil neuvěřitelné množství nádobí, kterým zaskládal velkou část prostoru. To vadilo trochu Ondrovi, který si ani neměl kam odkládat věci. Jeden plech, kde měl chipsy s řasou, si odložil pod pracovní plochu a nějak na něj zapomněl. Martin zase neudělal pěnu, ale jinak se mu chutě velmi povedly. To Ado si moc nepohrál se vzhledem a chips měl hořký. Řasy byly moc výrazné. Petře se povedl moc hezký vzhled.

Samozřejmě nejlepší byla ta nejdokonalejší kuchařka, ke které raději porotci ani během vaření nešli, aby se náhodou nerozplakala. Hned však po hodnocení radostně běžela za Vojtou na balkon. Přece jen už hodinu byla bez něj a už se to nedalo vydržet.

Ke zbylým soutěžícím se v příští epizodě vrátí vařit někteří vyřazení kuchtíci. Kdo z nich asi dokáže využít příležitost a vrátit se do hry?

Zdroje článku: