Premiérový MasterChef je tady: Zkombinovat v jídle šunku, šneky a morek bude chtít hodně kreativity

Premiérový MasterChef je tady: Zkombinovat v jídle šunku, šneky a morek bude chtít hodně kreativity
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pořádný kus šunky se stane základní surovinou v dnešní druhé výzvě. Soutěžící si tak připomenou „rodinné stříbro“ naší země. Ještě předtím se ale ve dvojicích projdou Prahou, aby se nechali inspirovat atmosférou a tu přenesli do jídla, které budou vařit ve dvojici jako první.

Nejlépe se na první výzvu připravili Martin a Ondra

Betty se dala dohromady s Lubinou a vyšli si na lodičky, které má Betty spojené s dětstvím. Jejich jídlo bude spojené s vodou, a tak připraví rybu. Petra vzala Aca na Vyšehrad a potom do balkánské restaurace. Jejich jídlo tedy bude směřovat ke kuchyni, která bude Acovi blízká. Tereza a Ivka se nechaly inspirovat roubenkou a naplánovaly si staročeské jídlo.

A naprosto nejlépe čas na procházku Prahou využil Martin, který vzal Ondru na„Hrabanovský okruh“, kde popili v hospůdkách pivo, moudře pohovořili a putování zakončili v obyčejné jídelně, kterých už ve městech moc nezůstalo. Jejich volba byla tedy slovy Martina „uvařit nějakou prasárnu“.

V první výzvě se soutěžilo o tajemnou výhodu. Tereza s Ivkou připravily křepelku a jediný problém byl čas. Tereza napřed vykostila křepelku celou, to ale nevypadalo dobře, tak musela upravit další, kde nechala stehna s kostí, jenže čas utíkal a na pečení už moc času nezůstalo. Nadívanou křepelku položily na kroupoto a na talíři byla ještě glazovaná mrkev. To, zda maso bylo upečené, zjistily až už hodnocení a naštěstí to byl právě tento pokrm, který chutnal porotcům nejvíce.

Martin s Ondrou udělali domácí buřty na pivu, ale bohužel nedopekli rohlík. Tím se o výhru připravili. Petra s Acem servírovali musaku a Betty s Lubinou roládu z candáta.

Tereza s Ivkou si jako cenu pro vítěze mohly zvolit další dva členy týmu. S Martinem a Ondrou to byla jasná volba a Martin se stal proti své vůli kapitánem. V druhém týmu šéfovala Bety Lubinovi, Acovi a Petře.

Terka s Ivkou při venkovním vaření, zdroj: TV Nova

Druhá výzva už byla hodně náročná

Ze šunky, šneků a morku se vařilo kromě jídla pro porotce i pro čtyři pozvané kuchaře a řezníka, který přišel se šunkou na kosti. Každý tým tak musel dělat 8 porcí. V polovině vaření přišla opět novinka, a tak na soutěžící ještě čekala příprava malého předkrmu (na vidličku). Všichni se snažili, jen Aco byl nějaký zmatený, protože vůbec netušil, co se vlastně ze surovin, které nezná, má připravovat. Neustále pobíhal, Petra už z něj byla trochu na nervy. Nakonec dostali soutěžící od poroty pět minut navíc, aby vůbec stihli jídlo naservírovat.

Tým Bety podával espumu z konfitované petržele, crumble ze šunky a chimichurri. Jako hlavní chod potom morek, fáš ze šunky a šneků, tatarák z petržele a škvarky.

Čím je soutěž dál, tak jídla jsou podivnější.

Tým Martina podával jako předkrm zauzený jazyk s křenovým krémem s nakládanými cibulkami a škvarky. Pražská šunka, pečený morek a šneci v koňakové omáčce s chřestem tvořili hlavní chod.

Ani toto jídlo zřejmě nebude inspirací pro váš nedělní oběd.

Jeden tým si však morkem a šunkou vysloužil místo na balkoně a o postup tak v další epizodě bude bojovat pouze čtveřice amatérských kuchtíků. Ovšem bude to stát za to. Uvidíte, jak se vaří s nasazenými chňapkami anebo třeba bez soli. A pro jednoho z čtveřice to bude cesta domů.

Martin s Ondrou vaří venku, zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • Voyo,
  • autorský text