Překvapivě dobrý seriál z prostředí Vatikánu: Nový papež

Překvapivě dobrý seriál z prostředí Vatikánu: Nový papež
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se v roce 2016 objevila minisérie Mladý papež, tak se na ni začali lidé dívat především kvůli představiteli papeže Pia VIII., kterého mistrovsky zahrál Jude Law. Nikomu by kněžská bílá klerika neslušela víc než právě jemu.

Překvapivě zábavný a poutavý děj první série si zasloužil pokračování

Nakonec seriál překvapil. Zboural mnoho mýtů o tom, že by se nemohl na dané téma natočit poutavý a vkusný snímek. Šokující byl konec, kdy se mladý papež na veřejném vystoupení složí k zemi, jako by byl mrtvý.

O pokračování série se v té době nemluvilo a diváci zůstali rozčarovaní. O to větší radost přišla, když se objevila letos minisérie Nový papež, která začíná v místě, kde první série končí.

Režisér i podruhé vytvořil kvalitní sérii

Paolo Sorrentino se opět vrátil do tajemného prostředí Vatikánu, aby natočil další sérii, která upoutá i pozornost lidí, které církev a vše s ní spojené, v reálném životě vůbec nezajímá. Minisérie vznikla v mezinárodní spolupráci Francie, Itálie a Španělska.

Děj nové série pokračuje tím, že mladý papež, kterého veřejnost při jeho vstupu do úřadu přijala s nedůvěrou, protože se lišil od svých předchůdců, a nakonec si ho zamilovala, končí v kómatu v nemocnici. Stovky let zaběhnuté tradiční postupy s takovou situací nepočítaly a zrádný kardinál Voiella se rozhodne vyhlásit nové papežské volby. Zatímco mladý papež, civilním jménem Lenny Belard, leží připoutaný k respirátoru, Vatikán si vybere dalšího Kristova vikáře – anglického kardinála, který si zvolí jméno Pavel III. (John Malkovich). Ten inauguruje papežství v ostrém kontrastu se svým předchůdcem. 

Pro Pavla III., který má za sebou sexuální a morální přešlapy z minulosti, začíná velká životní zkouška. Lidé srovnávají oba papeže a z takového srovnání nevychází dobře. Navíc lidé se stále s modlitbami obrací na předchozího papeže Pia VIII., který se k překvapení všech, začíná v nemocnici uzdravovat. Církev má najednou dva papeže a musí vše vyřešit. Pro Pavla III., který se ještě v úřadu neohřál, nastává těžké období, kdy se musí prosadit a přesvědčit nejen církev, ale celý svět, že on je ten pravý. Lidé začínají jeho předchůdce uctívat jako světce a nový papež, který působí sice elegantně a sebevědomě, je ve skutečnosti hodně křehký a zranitelný.

V devíti epizodách se divák stává svědkem odlišností obou papežů, kteří si každý po svém vypořádávají s moderním vnímáním církve, s komunikací s národem věřících i s aktuálními problémy církevními i světskými.

Dva skvělí herci, dvě zajímavé osobnosti a prostředí zahalené stále oparem tajemna je to pravé koření, které vtáhne diváka do děje.