Prázdniny pro psa: Ztráta psa, topící se děvče, smrt filmového otce. Natáčení v létě v roce 1980 provázela řada událostí

Prázdniny pro psa: Ztráta psa, topící se děvče, smrt filmového otce. Natáčení v létě v roce 1980 provázela řada událostí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natáčení filmu Prázdniny pro psa začalo 20. 5. 1980. Režisérka Jaroslava Vošmiková zažila perné chvilky už před natáčením, protože Tomášovi se zaběhl jeho milovaný Alton, který si měl zahrát Bleka. Naštěstí se ještě před začátkem natáčení zase našel.

Část filmu se točila v Praze a v jednom záběru je dokonce i skutečná matka Holého. Paní Holá byla u filmu nejen jako doprovod syna, ale především jako trenérka Tomášova psa. Zahrála si jednu ze zvědavých sousedek v okně, která sleduje prchajícího psa. S režisérkou se během natáčení velmi spřátelila a bylo z toho celoživotní přátelství.

Filmová vesnice, kde klučina Petr Mráz tráví prázdniny, byla složená ze tří lokalit. Dům, kde bydlel děda s babičkou, stál v Kozolupech. Nedaleko byl rybník, který Tomáš Holý vypustil ve filmu Setkání v červenci. Točilo se i v obci Bohuliby a ve Štílečku u Třebnice, nedaleko Sedlčan. Kemp byl u Orlické přehrady.

Na natáčení se sešla velká parta dětí. Ty bydlely na ubytovně pod Karlštejnem a odtud jezdily na různá natáčecí místa. Děti chodily do stánků pod Karlštejnem přes jez na Berounce. A jednou se stalo, že Monika Kvasničková spadla do té prohlubně pod jezem. Byl to právě Tomáš, kdo pro dívku skočil a pomohl jí z vody. Bylo mu dvanáct let a vážil asi 30 kilo. Přesto ani na chvíli nezaváhal a o dva roky mladší dívku vytáhl. Režisérka Vošmiková se o této události dozvěděla až po mnoha letech. Tenkrát jí Tomáš řekl, že vytahoval z vody psa. Nechtěl, aby si o děti dělala starosti.

Tomáš Holý, zdroj: Tomáš Frank

Samotný film vycházel z osvědčeného modelu, který fungoval ve filmech Pod Jezevčí skálou a Na pytlácké stezce. Malý Pražák Petr tráví prázdniny na venkově u prarodičů. A podobně jak předtím Vašek, i on má psa, velšteriéra Bleka. Právě kolem Bleka je postavený příběh. Péťa se musí také vypořádat s místními dětmi, aby ho mezi sebe přijaly.

Vošmiková byla z natáčení s dětmi nadšená a měla v plánu natočit volné pokračování. Scénář jí opět napsal Antonín Máša a Tomáš měl dostat posilu v podobě mladšího bratra. Režisérka chtěla využít přirozeného ochranářského cítění, které Tomáš měl při styku s mladšími dětmi. Vždy chránil ty nejslabší. Jenže vedení studia o pokračování nestálo, a tak z projektu sešlo.

Stejný osud potkal i kovbojku, kterou chtěl i Tomáš a která se měla natáčet na ranči, kam jezdil ke koním. Jenže když Vošmiková na Barrandově představila své plány, bylo jí oznámeno, že z politických důvodů není kovbojka žánr, který by se měl propagovat. Údajně za to mohl Ronald Regan, protože byl kovbojem. Takže kvůli tomu, že tehdejší nepřítel státu číslo jedna, americký prezident, si kdysi zahrál v kovbojce, se tento žánr nesměl točit.

S natáčením filmu je spojená i tragická událost. Filmového tatíka hrál Jiří Hrzán a ten sice film natočil, ale zemřel ještě před dokončením postsynchronů, a tak část vět ve filmu namluvil Vladimír Hrabánek, který měl podobný hlas.

To léto točil Tomáš ještě film Za trnkovým keřem. Film to byl hodně úsporný a hotový byl za měsíc. Poslední natáčecí den 14. 8. došlo na hotelu k tragédii a kameraman tří dílů „šumavské trilogie“ Rudolf Milič utrpěl vážný úraz. V nemocnici za pár hodin zemřel.

V září 1981 si Tomáš a režisérka Vošmiková odváželi z Nového Města nad Metují Novoměstský hrnec smíchu.

(Materiál poskytl ze soukromé sbírky vzpomínek na Tomáše Holého pan Tomáš Franke.)

Zdroje článku: