Náš tip na zářijovou zábavu: Pozadí událostí –⁠ nová minisérie Jana Hřebejka

Náš tip na zářijovou zábavu: Pozadí událostí –⁠ nová minisérie Jana Hřebejka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jan Hřebejk už nemusí dokazovat, že své řemeslo ovládá, a dobré herecké obsazení slibuje, že se můžeme na komediální minisérii s kriminální zápletkou natočenou podle scénáře Michala Sýkory a Petr Jarchovského těšit.

Osvědčená parta filmařů se už sešla při natáčení filmů z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice. I tentokrát má jejich minisérie detektivní zápletku, daleko spíše je ale hořkou komedií o vztazích. A nebudou to jen vztahy partnerské, ale bude to hlavně o lidech a také o vztazích v práci.  

Děj čtyřdílné minisérie je zasazený do zajímavého univerzitního prostředí. Čtyřicátníci Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Vyučují anglickou a českou literaturu na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Oba prožívají krizi svých manželství. Vojtu s pětiletým synem nečekaně opustí žena, která se rozhodne radikálně řešit svoji touhu po uměleckém uplatnění. Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, zase čelí manželovým nevěrám a jeho ponižující přehlíživosti. Ve volném čase píše Vojtěch detektivky. Touto svojí činností je konzervativní části akademické obce trnem v oku.

Soňa, inspirována bratrovou literární činností, svoji frustraci z nefungujícího manželství kompenzuje napsáním parodického erotického románu, který se rozhodne vydat pod pseudonymem. Její kniha Pozadí událostí se stane bestsellerem propíraným v médiích.

Ve stejnou dobu je do funkce děkanky Filozofické fakulty, na které Vojta se Soňou působí, zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová), zastánkyně moderního genderového přístupu. Jejím programem je vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole, zejména v eticky sporných milostných vztazích mezi pedagogy a studentkami.

Tuto prioritu svého programu prosazuje s nebývalou razancí. A tak se do jejího hledáčku dostávají všichni, kteří pomyslnou etickou hranici překračují.

Scenárista Petr Jarchovský o svém projektu:

Pozadí událostí je více než klasicky pojatá detektivka spíš hořká komedie o mezilidských vztazích, partnerských, manželských a pracovních. Detektivní zápletka je zde přítomná a věřím, že je napínavá a překvapivá, nicméně slouží jako takový stromeček, na který se snažíme navěsit ozdoby v podobě portrétů ze života odpozorovaných charakterů, partnerských vztahů a životních situací.

Zdroj článku: