Poslední závod: Nový český film o přátelství a touze vítězit

Poslední závod: Nový český film o přátelství a touze vítězit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příznivci českých hor, zimních panoramat a samozřejmě dobrých českých filmů, se mohou těšit na právě dotočený film Poslední závod v režii Tomáše Hodana. Ten se také podepsal pod scénářem. Film má naplánovanou premiéru na únor 2022.

Autor námětu a scénáře se nechal inspirovat silným příběhem českého sportovce, běžcem na lyžích Bohumilem Hančem, který zahynul ve věku 26 let během 50 kilometrového závodu po hřebenech Krkonoš.

Tragický lyžařský závod

Stalo se to 24. 3. 1913. Na hřebenech Krkonoš probíhal 8. ročník mistrovského závodu v běhu na lyžích. Bohumil Hanč už v minulosti závod vyhrál a trápilo ho, že manželce slíbil skončit se závoděním. Chtěl se ještě naposled účastnit závodu, který se jel nedaleko jeho bydliště. Pozval i svého kolegu, německého závodníka a přítele Emericha Ratha a prakticky tajně z domova utekl, aby se vydal od Labské boudy na populární závod po hřebenech hor.

Počasí bylo v ten okamžik extrémně teplé a závodníci vyrazili na trasu bez kabátů, čepic i rukavic.

Hanč závod vedl. Jak však cesta pokračovala, vrtkavé horské počasí se začalo měnit až přišla vichřice doprovázená hustým sněžením. Závodníci postupně závod vzdávali, až Hanč zůstal jediným běžcem. To ale nevěděl. Cestou potkal kamaráda Vrbatu, se kterým ho pojilo přátelství z vojny. Oddaný kamarád mu půjčil kabát a čepici a sám se vracel z hor dolů. Jenže po chvíli mu to nedalo a vrátil se zpět na hřeben, protože se o přítele bál.

To už i ostatním lyžařům došlo, v jaké situaci se osamělý lyžař ocitl. 3 muži, včetně Emericha Ratha, se rozdělili a vydali se opuštěného závodníka hledat. Našel ho Rath v bezvědomí a promrzlého. Zkusil přítele odtáhnout, ale došly mu síly, a tak ho nechal u tyče a vydal se pro pomoc. Ta dorazila, Hanč se dostal na Labskou boudu, tam se ale už nepodařilo muže, kterému selhalo srdce, oživit.

Další tragédie potkala Vrbatu, který našel opuštěné Hančovy lyže a začal ho hledat. Sám byl ale bez kabátu, nakonec i on na hřebenu zemřel.

A zpět k filmu

Filmového Hanče si zahrál Kryštof Hádek. Můžete se těšit na Judit Bardos, slovenskou herečku maďarského původu, která získala nominaci na Českého lva za hlavní roli ve filmu Fair Play. Ve filmu bude manželkou lyžaře.

Další historické postavy ztvárnili: Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, Cyril Dobrý, Jan Hofman.

I přes komplikace spojené s covid-19 se filmovému štábu podařilo během 32 dní snímek natočit. Herci a celý filmový štáb si během natáčení na hřebenech hor užili pořádnou zimu a určitě si natáčení při -10 °C budou dlouho pamatovat.

Stejné téma už zpracoval v roce 1956 režisér Čeněk Duba, který v roce 1971 emigroval do Švýcarska. Film Synové hor tak skončil v trezoru. Duba vycházel z knihy Františka Kožíka a hlavního hrdinu si zahrál mladý Josef Bek.

Zdroj: https://www.2media.cz/cs/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Synov%C3%A9_hor, https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Han%C4%8D)