Poslední závod: Jeden z nejpovedenějších historických filmů se sportovní tematikou je nejen o pevné vůli, ale i o přátelství a snech

Poslední závod: Jeden z nejpovedenějších historických filmů se sportovní tematikou je nejen o pevné vůli, ale i o přátelství a snech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Historické filmy vždy vybočují a vyžadují precizní přípravu. Pokud vychází ze skutečných událostí, je tato příprava také náročná na čas a finance. Na hřebenech Krkonoš začíná závod, ve kterém změří síly čeští a němečtí lyžaři. Jde o čest, ale i o život. Každý nezvládne dojet do cílové rovinky.

Pamětníci si nejspíš vybaví film z roku 1956 Synové hor, který se točí kolem slavných závodníků v běhu na lyžích Hanče a Vrbaty. Hlavní roli si, tenkrát ještě na dřevěných prknech. zahrál Josef Bek. Novodobý remake legendárního filmu se snaží převyprávět významný příběh z historie, který rozhodně stojí za připomenutí. Na televizních obrazovkách ožije nejen drsná tvář našich hor, ale i osudy Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a Emericha Ratha.  

Scenárista a režisér Tomáš Hodan má za sebou práci na dokumentárních projektech, a proto se do skutečného příběhu opravdu vnořil. Vytvořil tak film nejen o síle sportovního ducha, nezlomnosti a hrdinství, ale také o době, do které je příběh zasazený. Silný a intenzivní příběh dokáže upoutat pozornost a zaujmout diváka tak, že zoufalost a zimu téměř cítí na vlastní kůži. 

Pro Hodana i pro herce šlo o mimořádně náročné natáčení v drsných podmínkách, které jsou zároveň divácky velmi atraktivní. Film se natáčel v autentických místech, přesně tam, kde se více než před 100 lety závod odehrával. Příběh Hanče je ovšem rozšířen o rodinné drama, které ještě více umocňuje divácké emoce z toho, jak se Hančův příběh následně vyvíjí. Kryštof Hádek je, stejně jako vždy, ve své roli pravdivý a přesvědčivý.  

Původně jsem chtěl udělat horský survival film. Během studia dobových materiálů mi došlo, že v tomto příběhu se skrývá celá podivnost dvacátého století, a začal jsem se více věnovat historickému kontextu. Ve scénáři například hodně řešíme česko-německé vztahy ještě před první světovou válkou,  

prohlásil o filmu režisér Tomáš Hodan 

Krkonoše byly před první světovou válkou považovány za chudý horský kraj. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař své doby, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec zúčastňoval českých závodů – ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se proto dobře znali a setkali se i na startu významného závodu v březnu roku 1913.  

Po prvním kole se počasí na hřebenech hor výrazně zhoršilo, přišla sněhová vánice a všichni postupně závod vzdali. Hanč zůstal na trati sám, aniž by to věděl. Závod se pro něj změnil v boj o holý život. Vrbata stojí na trati jako jediný divák, Rath se vydává Hančovi na pomoc a všichni tři začínají v nelidském mraze a neproniknutelné vichřici psát příběh o hrdinství, odvaze, vůli a přátelství. 

Poslední závod je povedený snímek, který dokáže vypovídat o vývoji společnosti i odvyprávět fascinující i tragický příběh plný emocí. 

Zajímavosti: 

Ve filmu se mihne Eva Adamczyková v roli turistky z 50. let, jež vydává pochvalné vyjádření Emerichu Rathovi za jeho lyžařské umění. 

Skutečný Emerich Rath, účastník závodu, jehož ve snímku hrají Marek Adamczyk a později Oldřich Kaiser, si zahrál epizodní roli ve starším zpracování příběhu (Synové hor). 

Pro potřeby filmu byla digitálně odstraněna dnešní Labská bouda od Zdeňka Řiháka. Nahrazena byla z historických fotografií původní Labskou budou, která vyhořela v roce 1965. 

První klapka padla 21. února 2021 ve Františkově v Krkonoších. Film se natáčel 32 dní. Filmaři se během dvou měsíců, od konce února do konce dubna, vydali na autentická místa na hřebenech Krkonoš, například na Labskou boudu, na Jizerku, do Hostinného, do Lázní Toušeň nebo do Škvorce. 

Manželku Bohumila Hanče (Kryštof Hádek) měla hrát Eva Podzimková (Josefíková). Během natáčení však otěhotněla, a tak ji nahradila herečka Judit Bárdos. 

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek