Pohlreichův souboj restaurací: Tentokrát se divákům představí nejoblíbenější kuchyně světa, jež je plná italského slunce

Pohlreichův souboj restaurací: Tentokrát se divákům představí nejoblíbenější kuchyně světa, jež je plná italského slunce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Italská kuchyně si získala věhlas hlavně tím, že, bez ohledu na módní trendy, vycházela vždy z tradičních receptur a z regionálních potravin. K tomu se později přidaly i ostatní národní kuchyně. V italských restauracích jsou pokrmy plné rozmanitých chutí. Nad vším vládne především čerstvost.

Italská jídla si získala oblibu i v Česku, protože, na rozdíl od tradiční české kuchyně, nezatěžují tolik organismus. To je dáno také tím, že Italové považují večeři za hlavní jídlo. Jelikož hodují pozdě do noci, přizpůsobují tomu i skladbu jednotlivých chodů večeře. 

Právě tuto kuchyni miluje i Zdeněk Pohlreich, a proto nemohla v jeho nové soutěžní reality show na TV Nova chybět. Při výběru to neměl jednoduché, protože od diváků dostal celou řadu tipů. Epizoda bude v úterý 14. března ve 20.20. 

Zdeněk Pohlreich se pohybuje v profesionální gastronomii padesát let. A co říká na výběr nejlepších restaurací? 

Je těžké určit, co je nejlepší restaurace. Stejně tak jako je těžké říct, co je nejlepší jídlo. To jsou velmi subjektivní kategorie. Je to jako s uměním. Nemůžete říct, že tohle je nejlepší obraz na světě. V kuchyni ale poznáte, jestli je to kvalitní práce, jestli jde o poctivou práci, jestli ti kuchaři vědí, co dělají, a jestli to dělají dobře. To se určit dá. Stejně tak se dá určit, jaký servis poskytuje ta daná restaurace, jestli se v ní lidé cítí dobře. A tohle všechno budu hodnotit. Budu taky sledovat, jak fungují jednotlivé týmy, jak spolu komunikují, aby dosáhly co nejlepšího výsledku. Ale ano, zůstává tam velká část subjektivního hodnocení. A proto je to moje nejlepší restaurace. Já rozhodnu, která mně osobně připadá z těch daných restaurací, které spolu budou soutěžit, nejlepší. 

Soutěžní restaurace Di Nuovo 

Restaurace Di Nuovo
Restaurace Di Nuovo. | Zdroj: TV Nova

Petr Hajný a Karel Šimůnek jsou dva kamarádi, co se rozhodli si splnit svůj italský sen. Seznámili se v práci, a to už před více než patnácti lety. Oblíbili si cestování za gastronomií, které podnikají společně s rodinami. Oba kuchaři si zakládají na vaření z čerstvých surovin, na domácí kuchyni a původních receptech. V Horních Jirčanech spolu mají restauraci Di Nuovo.  

Baví mě pracovat s vnitřnostmi, které nejsou úplně běžné a v Čechách moc oblíbené. Hosté občas mívají předsudky například k brzlíku, pepřenkám z kapra a dukátovým buchtičkám, kde si je nejprve spojují se školní jídelnou, a když je pak u nás ochutnají, už jiné nechtějí, 

říká Petr Hajný. 

Soutěžní restaurace Dejvická 

Restaurace Dejvická
Restaurace Dejvická 34. | Zdroj: TV Nova

Tomáš Černý a Jana Macalíková se spolu potkali ve škole vaření základních italských omáček a těstovin. Po roce jejich vztahu odešli z práce a otevřeli si svou restauraci Dejvickou 34. Tu minulý rok objevili i michelinští komisaři – udělili jí titul Bib Gourmand, tedy známku za vynikající jídlo za rozumnou cenu.

Gastronomii celkově pomohl příchod lepších stravovacích návyků. Lidé více přemýšlí o tom, za co peníze utratí a kde je utratí, a není jim jedno, co jí. Pomohl samozřejmě také příchod různých hodnotitelských ročenek, například Michelin guide, a také velká podpora televize a tisku, 

vysvětluje Tomáš Černý. 

Jak se poperou kuchaři obou restaurací se svými menu v zátěžovém testu? Zaujme hosty glazovaný brzlík, nebo tatarák s čokoládou a lanýžem? Zvládnou kuchaři splnit i speciální přání náročných hostů, které se nenachází na jídelním lístku? 

Zdroje článku: