Pohlreichův souboj restaurací: Pro někoho předražené blafy, pro jiné budoucnost české kuchyně

Pohlreichův souboj restaurací: Pro někoho předražené blafy, pro jiné budoucnost české kuchyně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát pozval Zdeněk Pohlreich do souboje dvě restaurace, které nabízí svým hostům jídla, jež označují za moderní českou kuchyni. Pokud nemáte zrovna chuť na kuřecí zmrzlinu nebo vepřové koleno s mangem, jste na tom podobně jako známý kuchař. Na tom si opravdu někdo pochutná?

Hostům se nepodávají žádné klasické české pokrmy, a tak na jídelním lísku nenajdete žádné kynuté buchty ani oblíbenou omáčku od maminky. Moderní česká kuchyně je jiná a rozhodně není pro každého. Na jídle je však dobré, že ho člověk může ochutnat, aby si na něj udělal názor. Můžete vyrazit třeba do jedné z restaurací, které se budou snažit přesvědčit Zdeňka Pohlreicha o tom, že právě ony si zaslouží být tou nejlepší restaurací tohoto soutěžního klání. 

O přízeň známého šéfkuchaře i diváků se utkají strakonická restaurace Sůl a řepa a olomoucká Long story short

Vždy když někdo přišel s něčím novým, tak byl za blázna. Jsem rád, že dneska už není hon na čarodějnice. Možná bych byl první kuchař upálený na hranici,  

míní o svém přístupu k vaření Pavel Drdel.  

Poměrně rychle jsem dostal odvahu otevřít si něco svého. Ve dvaadvaceti jsem otevřel restauraci a ve dvaadvaceti ji zase s velkými dluhy zavřel. Musel jsem rychle vydělat peníze, nechtěl jsem mimo gastro ani je vydělat nelegálně, třeba prodejem drog. Šel jsem nejdřív do Rakouska a pak do Vancouveru. A tam jsem se stal jedním z nejmladších šéfkuchařů. A pak přišla nabídka z Long story short,  

připomíná si začátky Petr Heneš. 

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich. | Zdroj: TV Nova

Oba šéfkuchaři soutěžních restaurací mají originální přístup k vaření a používají pro českou kuchyni netradiční a specifické ingredience. Jeden staví na vlastním pečivu, druhý na netradičních fermentovaných plodech. Dohromady ale vytváří neotřelé kombinace, za kterými jezdí hosté z celé země.  

Zděněk Pohlreich si pochvaluje, že se konečně setkává v restauracích s kvalitním vybavením a s dobrou úrovní služeb, kterou personál nabízí. Je nadšený také z toho, že hlavní postavou restaurace je konečně šéfkuchař, nikoliv investor.  

Středeční menu, které si divák může užít alespoň prostřednictvím obrazovek, nabídne pepřenky z rojického kapra, paštiku se svatojánskými ořechy, houbového kubu s fermentovanou pšenicí nebo květák s drožďovou omáčkou. Jako dezert se bude podávat knedlík s ovocem, ale i vepřové koleno. 

Zřejmě to nebude zrovna inspirace na nedělní oběd, ale někdy trocha experimentování neuškodí. Už jen to, že takové restaurace prosperují, může být důkazem toho, že tam lidem chutná a jsou ochotní za netradiční jídlo dobře zaplatit. 

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • autorský článek