Temný erotický thriller Piková trojka na Netflixu připomene Meg Ryan jako jednu z nejkrásnějších hereček z přelomu století

Temný erotický thriller Piková trojka na Netflixu připomene Meg Ryan jako jednu z nejkrásnějších hereček z přelomu století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
In the Cut, uváděný také pod českým názvem Piková trojka, patří k méně známým filmům, kde si můžete užít hollywoodskou hvězdu, která se proslavila především v řadě romantických komedií a určitě si ji budete pamatovat také jako vdovu z kultovního filmu Top Gun.

Meg Ryan předvádí v thrilleru od svérázné filmařky Jane Campion z roku 2003 možná přelomový výkon své kariéry. Ryan hraje Frannie, vysokoškolskou lektorku angličtiny, která se stává svědkem v případu vyšetřování sériových vražd v oblasti Manhattanu.

Její setkání s detektivem Maloyem (Mark Ruffalo), který vede vyšetřování vražd, se přenese z pracovní roviny do té osobní a Frannie s detektivem rozehrává velice intenzivní sexuální vztah, který je pro ni možná až znepokojivě silný. Přestože si uvědomuje, že se vydává na křehký led, je vtažená do tajemné sexuální hry a objevuje v sobě zatím nepoznanou silnou sexuální touhu.

Je pro tuto mladou ženu strážce zákona stejnou hrozbou jako psychopat, který po městě rozřezává místní mladé ženy? Právě tato linka je tou nejsilnější v celém příběhu.

Novozélandská režisérka Jane Campion od samého začátku dává jasně najevo, že nás nečeká klasická kriminální zápletka. Velice ráda si pohrává ve svých filmech s nekonvenčním chováním žen, charaktery postav a jejich náladou. Frannie zdaleka není tou bezmocnou obětí nebo odvážnou hrdinkou, kterou obvykle najdete v centru takových příběhů. Je komplikovaná, těžko srozumitelná, tajemná a rozhodně není morálním vzorem. Ryan se podařilo mimořádně dobře zahrát povrchní městskou ženu, která necítí žádné skutečné emocionální spojení s lidmi a světem kolem sebe.

Rozhodně zajímavý a ne příliš častý v kriminálním žánru je sexuální náboj filmu. Mark Ruffalo je vynikající v roli policisty a Frannie si v jeden okamžik uvědomí, jak moc nebezpečný pro ni může být. Příjemným zpestřením je i Kevin Bacon jako bývalý přítel Frannie, který ji neustále pronásleduje.

Zajímavosti je, že hlavní ženskou roli měla původně hrát Nicole Kidman, ale od smlouvy odstoupila a zapojila se jako produkční.

 

Zdroj:

  • autorský článek