Petr Kolečko: Na vlnách úspěchu se vznáší český dramatik od jednoho povedeného projektu ke druhému

Petr Kolečko: Na vlnách úspěchu se vznáší český dramatik od jednoho povedeného projektu ke druhému
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodák z Broumova, který oslavil v březnu 37 let toho přes své mládí stihl už hodně a nechává za sebou zábavné a příjemné seriály a filmy, ke kterým tvoří scénáře a pomalu si zkouší i režisérskou židli.

Po studiu DAMU, kde se zaměřil na scenáristiku a dramaturgii, se pustil do psaní divadelních her a začal tvořit i scénáře k seriálům a vyzkoušel si i práci na celovečerním filmu. Jeho jméno se začalo objevovat v roce 2010, kdy se televizní diváci mohli ponořit do vesnické atmosféry Houslic, kde se žije fotbalem a spolu s povedenou partičkou amatérských fotbalistů prožívat jejich osudy nejen na fotbalovém trávníku. Řeč je o svěžím humorném seriálu Okresní přebor, na kterém Petr Kolečko spolupracoval s Janem Prušinovským a přinesli tak na české obrazovky překvapivě úspěšný 16-ti dílný seriál, který natočil Prušinovský s Kohákem a zahrála si v něm plejáda známých herců, jako Ondřej Vetchý, David Novotný, Luděk Sobota, Jaroslava Pokorná a řada dalších. Seriál si u diváků podle ČSFD vysloužil hodnocení 81 % a pro mladého scénáristu to byl určitě dobrý startovací bod.

Janem Prušinovským se mu spolupráce osvědčila a několikrát si ji zopakovali. Televizní diváci se bavili u dalšího seriálu této povedené dvojice, ke které se přidal Miroslav Krobot. Seriál Čtvrtá hvězda vznikl v roce 2014 a vysloužil si hodnocení 80 %. Zahráli si v něm herci Dejvického divadla, pod vedením Prušinovského a Krobota. Naprosto skvělá parta herců, jako Ivan Trojan, Václav Neužil ml., Martha Issová, Simona Babčáková, Klára Melíšková nebo David Novotný tak diváky bavili po 12 večerů životem v tříhvězdičkovém hotelu Meteor na pražské periferii.

Sportovní prostředí je mladému scénáristovi blízké a spolu s Jakubem Štáfkem a Tomášem Vávrou tak vznikl v letech 2016-2017 další úspěšný seriál z fotbalového prostředí s názvem Vyšehrad (hodnocení 77 %), cílený hlavně pro mladou generaci. K hokeji potom diváky pozval v seriálu Lajna, jehož tři série se natáčeli v letech 2017-2021 (hodnocení 80 %) a diváky tentokrát bavil především Jiří Langmajer.

Poklidné vody českých seriálů rozvířil projekt Most, na jehož scénáři opět spolupracoval Kolečko s Prušinovským. Šlo už o šestý společný projekt. S prostředím města Most se scénárista seznámil díky své ženě, která se zde narodila a hospodu Severka mu ukázal jeho švagr. Seriál se natáčel v reálném prostředí restaurace, autodromu, hotelu nebo v nechvalně proslulém Chánově. Během 65 natáčecích dnů si v něm zahrálo 821 komparzistů z Mostu a okolí. Postava Dáša, kterou si zahráli Jan Cina a Erika Stárková, je úplně první transgender postavou v české mainstreamové tvorbě. Seriál získal v roce 2019 Českého lva jako Nejlepší televizní seriál.

Filmovou tvorbu si vyzkoušel talentovaný scenárista prací na filmu Padesátka, se kterým režijně debutoval Vojtěch Kotek, kterého jsme si všichni zamilovali jako dospívajícího rošťáka ve filmech Rafťáci a Snowboarďáci.

Režisérskou práci si na vlastní kůži Kolečko zkusil s komedií Přes prsty a obsadil známé populární tváře Petru Hřebíčkovou, Denisu Nesvačilovou, Jiřího Langmajera a Vojtěch Dyka.

Pozvánka do kina

23. 9. 2021 má filmovou premiéru nový film Zbožňovaný opět v režii a podle vlastního Kolečkova scénáře. Těšit se můžeme na Jiřího Bartošku, Ivanu Chýlkovou, Petru Hřebíčkovou, Jiřího Langmajera, Zuzanu Kronerovou. Bartoška se představí jako úspěšný pediatr, který odchází do penze a bude muset vyřešit svůj dlouhotrvající milenecký poměr s kolegyní, protože jak manželka, tak milenka, dcera i vnučka chtějí o novopečeného důchodce pečovat na plný úvazek a jeho dlouhodobá nevěra by mohla být vyzrazena.

Na milovníky seriálů čeká nový komediální seriál Osada, o kterém jsme už psali.

Zdroj:

  • autorský článek