Tajemného pána s buřinkou milovaly děti v celé Evropě

Tajemného pána s buřinkou milovaly děti v celé Evropě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Otto Šimánek nebyl hercem velkých dramatických rolí, ale k tomu, aby se proslavil, mu stačila jediná role v tvorbě pro děti. Pan Tau si získal srdce dětí nejen u nás, seriál se úspěšně prodal do celé řady evropských zemí.

Seriál, ke kterému napsali scénář Ota Hofman s Jindřichem Polákem, se stal populární hned po uvedení. Z několika seriálových dílů vznikly také filmy, které byly promítány v odpoledních hodinách v kinech jako dětská představení a v roce 1988 na závěr vznikl na objednávku od německého producenta film.

Otto Šimánek, kterého si vyhlédl režisér Jindřich Polák, se v postavě pána s buřinkou doslova našel. Měl rád děti a pohádkové příběhy. Byl také trochu zasněným samotářem. Většina herců si stěžuje, když je lidé spojují s jedinou rolí, ale on to naopak považoval za velké štěstí, že byl pro děti i dospělé stále jen pan Tau. Za velkou výhodu považoval to, že se nemusel učit dlouhé texty, což mu ostatní kolegové záviděli.

Pan Tau, zdroj: © Česká televize

Pár zajímavostí

Příběh s kouzelným pánem není zasazen do určité země, ale v první epizodě se objevily kuriozní policejní automobily. Šlo o vozy Škoda 1203 v černobílém provedení, které připomínaly policejní auta v Americe. Byly opatřeny nápisem Policie, přestože u nás se v té době pro strážce pořádku užívalo označení VB.

Seriál je také zajímavým průvodcem po naší zemi. Kvůli koprodukci (Německo, Rakousko) měli filmaři štědrý rozpočet, a tak se natáčelo v celé řadě zajímavých lokalit. Jedním z míst byl například zámek Hluboká. Filmaři zavítali i do Prokopského údolí, do Českého Krumlova nebo do Špindlu.

V epizodě, která se natáčela na zámku Hluboká, se objevil Jan Werich. Byl to právě on, kdo na sebe strhl veškerou pozornost přihlížejícího davu. Na rozdíl od Šimánka byl už v té době velkou hvězdou. A navíc se točila zajímavá scéna, kdy Werich přilétá na zámek vrtulníkem. Nikdo v té době netušil, že to bude jeho poslední hraná role.

V seriálu se v epizodní roli objevil i Pavel Landovský, a právě epizody s těmito herci se během normalizace na obrazovky nedostaly.

Otto Šimánek se ve své životní roli objevoval s přestávkami od roku 1969 až do roku 1988. Pro diváky tak úplně splynul se svou postavou a nikdo mu ani jinak neřekl. Pro všechny to byl pan Tau. A pro rodáka z Třešti místní obyvatelé dokonce postavili pomník, na který se dodnes jezdí dívat turisté.

Kromě černé buřinky se proslavila i seriálová melodie, která byla jeden čas nejstahovanějším vyzváněním pro mobilní telefony.

Seriál Pan Tau v současnosti nabízí ČTD. Můžete si ho připomenout třeba 4. prosince v 17.40 hod.

Zdroje článku: