Ostrov (2005): Akční sci-fi s fešákem Ewanem McGregorem málem vůbec nevznikla kvůli soudním sporům

Ostrov (2005): Akční sci-fi s fešákem Ewanem McGregorem málem vůbec nevznikla kvůli soudním sporům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na celé Zemi došlo k zamoření a pouze několik jedinců ji přežilo. Ti žijí ve velmi moderním institutu, kde jsou však po celou dobu pod přísným dohledem. Film popisuje příběh Lincolna 6-Echo, který se tu spřátelí s krásnou Jordan 2-Delta.

Ta měla štěstí, že se může přesunout na Ostrov, který je podle zvěstí jediné místo na Zemi, co není kontaminováno. Ovšem Lincolnovi se věci nepozdávají, a tak začne pátrat na vlastní pěst, jak to skutečně s celým institutem a zamořením je. Jaké šokující informace ale zjistí? A jak dopadne jeho celá pátrací akce?

Tvůrci filmu se několikrát museli hájit u soudu

Jak to tak bývá, někdy se natáčení a uvedení filmu neobejde bez skandálů a popotahovaček u soudu. Jelikož je příběh filmu a celková jeho koncepce podobná filmu z roku 1979 Tajemství farmy Clonus, který režíroval Myrl A. Schreibman, podali tvůrci žalobu za porušení autorských práv. Nakonec se ale obě strany dohodly. Ovšem to nebyla jediná žaloba! Druhou podala Tessa Dicková, bývalá manželka zesnulého Philipa K. Dicka, která rovněž obžalovala tvůrce filmu za údajné plagiátorství jeho románů Blade Runner a Předposlední pravda.

V hlavní roli oblíbený Ewan McGregor

Ewan McGregor získal ve filmu hlavní roli, ba dokonce dvojroli. Hraje dvě naprosto protikladné postavy, tou první je klon Lincoln 6-Echo, mezi jehož vlastnosti patří šlechetnost, obětavost a vstřícnost. Zajímavé také je, že mluví americkokanadským akcentem, zatímco skutečný Tom Lincoln je arogantní, sobecký hulvát se skotským přízvukem, kterým Ewan mluví i v jeho reálném životě.

Podle kritiků je film jedna skrytá reklama

Film byl poprvé uveden do kin 11. července roku 2005. Po jeho zhlédnutí spousta lidí film kritizovalo za údajnou skrytou reklamu – ve filmu se často objevovaly značky kreditních karet, obuvi nebo balených vod. Dokonce samotná značka Calvin Klein se ve filmu objeví hned několikrát. Režisér se ale hájí tím, že je to z důvodu větší reálnosti.

Jak to s hlavními představiteli dopadne se dozvíte 26.7. ve 20:00 na televizi Nova Cinema.