Ceny Oscar 2022 – takto vypadal nejdůležitější večer v Hollywoodu

Ceny Oscar 2022 – takto vypadal nejdůležitější večer v Hollywoodu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Již v lednu se nám slibovalo, že letošní Oscary budou zábavnější než poslední ročníky. A to se nepočítají jen poslední dva covidové roky, ale i předešlé, dosti zdlouhavé, večery, kdy sledovanost šla strmě z kopce. Dokázaly Oscary slib dodržet?

První minuty velmi slibné

Večer zahájila Beyoncé, která představila svůj nominovaný song „Be Alive“ z biografického snímku „Král Richard“. Výstup je umělecky zajímavý – jak veškeré oblečení, tak všechny hudební nástroje i jeviště (tenisový kurt) mají zelenou barvu.

Po vícero letech jsou Oscary konečně zase provázeny moderátory, tentokrát třemi moderátorkami: Regina Hallová, Amy Schumerová a Wanda Sykesová. Zdá se, že Oscary konečně zkouší být trochu modernější a vtipnější, monolog tří komediálně založených žen připomíná spíše uvolněnou atmosféru ze Zlatých Glóbů než známou vážnou tvář Oscarů. Vtipné texty a šaramantní škádlení prominentních přísedících je opravdu čerstvá novinka po posledních opravdu nudných letech. Po dalším menším a docela povedeným stand-up výstupu Amy Schumerové rozdávání Oscarů konečně začíná.   

Vtipné chvilky a vzpomínky

Červeným provázkem večera se stala nejen Regina Hallová hledající svého budoucího manžela, ale i většina humorných monologů i dialogů hereckých velikánů. Je vidět, že se celebrity opravdu baví a že se nebojí improvizovat, aby jakkoliv rozesmáli diváky i přítomné kolegy – a daří se.

Již brzy se ukazuje „Duna“ jako velký favorit večera. Písečně-pouštní sci-fi-drama se objevilo teprve ve třech z prvních nominací – hned všechny tři ceny si odnesl. Pro „Dunu“ to měl být velmi úspěšný večer. Dále si můžeme užít sestřih nejlepších scén z 60. let Jamese Bonda a z 50 let „Kmotra“. Na takové výročí samozřejmě nesmí chybět legendární trojka Al Pacino, Robert de Niro a Francis Ford Copolla.

Velmi nečekaná situace nastala v tu chvíli, kdy si komik Chris Rock dovolil vtipkovat o manželce Willa Smithe Jada Pinket Smithové. Co následovalo? Šťavnatá facka od Willa. Jen dobře propracovaný sketch? Skutečné zastání se ženy? Nejspíše sketch – ale dobře zahraný. Dalším highlightem večera byl sraz herců z „Pulp Fiction“. Uma Thurmanová, Samual L. Jacksona John Travolta konečně odhalili, co se celou dobu nacházelo v záhadné aktovce. Vítězná obálka s nejlepším hercem v hlavní roli! Jako největší překvapení by se dalo brát společné vystoupení Lady Gagy a Lizy Minelliové. Obě pěvecké královny společně vyhlásily vítěze v nejdůležitější kategorií „Nejlepší film“.

Jako každý rok jsme si i letos vzpomněli na velká jména, která nás poslední rok navždy opustila. Mezi ně patřily i legendy jako Sidney Poitier (první afro-americký oscarový herec), skvělý herecký talent William Hurt, vizionář a režisér Peter Bogdanovich, animátorka Pinocchia Ruthie Thompsnová, nesmrtelná Betty Whiteová a samozřejmě jeden z nejoblíbenějších herců na celém světě, ale především v Česku milovaný Jean-Paul Belmondo.

Skvělá hudba, skvělý večer, šťastní vítězové

Co musí být zajisté pochváleno, to je hudební doprovod. Ať už DJ, band anebo velký orchestr, hudba byla špičková. Nic není lepší než hodící se hudba v pozadí. Když například vyhraje animák „Encanto“ Oscara, slyšíme v pozadí španělský song „Vivir mi Vida“ od Marca Anthonyho. Jediné, co se hudebně nepovedlo, byla alternativní verze opravdu perfektní písničky „We don´t talk about Bruno“. Song, jehož genialita tkví v polo-rapu a jedinečně přes sebe zpívaných veršů různých postav se zde zazpíval bez polo-rapu a bez současně přes sebe zpívaných veršů. Velká škoda.

Večer zábavně pokračuje a až na nekonečné množství reklam objevující se zhruba každých 5 minut (to je pro americkou televizi bohužel normální), nemůžeme říct, že bychom se nudili. Nové producenti Oscarů vskutku dokázali postavit na nohy svižný a zábavný večer s mnoha překvapeními (např. druhý hluchý vítěz Oscara historie Troy Kotsur anebo vítězství pro Billie Eilish za nejlepší song). Ale nejdůležitější kategorie se samozřejmě rozdávají až na úplném konci.

Radovat se mohli Will Smith (více než zaslouženě) a Jessica Chastainová. Nejlepším filmem se stal zcela překvapivě Coda, nejlepší režií získala Jane Campionová za „Sílu psa“. Co se týče počtu vyhraných Oscarů byl nejúspěšnějším snímkem roku 2021 „Duna“ s celkem 6 zlatých sošek. Procentuálně nejúspěšnějším (100 %) se stal „Coda“, jenž vyhrál tři ze tří možných Oscarů.

 

Zdroj:

  • autorský text