Oscar 2021: nominace na nejlepší mezinárodní film

Oscar 2021: nominace na nejlepší mezinárodní film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už to není zahraniční nebo cizojazyčný film, nyní politicky korektnější označení zní: mezinárodní film. Každopádně je to kategorie Oscarů, která nejvíce ovlivňuje zbytek světa.

Zde jsou neamerické filmy, které budou soutěžit o známou sošku

Udílení Oscarů je především americká záležitost. Navzdory tendenci posledních let požehnat každý rok alespoň jednomu zahraničnímu filmu, který je tu a tam poctěn několika nominacemi nebo soškami, jsou Oscary hlavně pro anglicky mluvené, a hlavně americké projekty.

Chlast od Thomase Vinterberga, Dánsko

Letos je tento snímek velkým favoritem mezi nominovanými na Oscara za nejlepší mezinárodní film a za režii. Film byl připravený na světovou premiéru pro 73. ročník filmového festivalu v Cannes v květnu 2020, ale jak si vzpomínáte, událost byla později kvůli pandemii zrušena. 

Snímek prošel několika soutěžemi a posbíral řadu ocenění.

Je to příběh středoškolského profesora a některých jeho kolegů, kteří se potýkají s teorií, která tvrdí, že život je lepší, pokud jste vždy trochu opilí. Především je to melancholická óda na krizi středního věku s vynikajícím Madsem Mikkelsenem.

Režisér se nechal inspirovat také příběhem své dcery Idy a problémy s alkoholem, které mají mladí Dánové. Původně si ve snímku měla Ida zahrát dceru hlavního hrdiny, ale krátce po zahájení natáčením zemřela po tragické autonehodě.

V tom okamžiku byl scénář upraven tak, aby byl hymnou k životu a nezaměřoval se tolik na alkohol. Film je věnován Idě a některé scény byly natočeny v její třídě spolu se spolužáky.

Better Days (Lepší dny) od Dereka Tsanga, Hong Kong

Nejméně známý ze zahraničních filmů nominovaných na Oscara, byl vybrán a poté na poslední chvíli stažen z filmového festivalu v Berlíně a schválen pro filmový festival Dálný východ v Itálii. Film je romantický noir a třetí hongkongský film, který kdy získal nominaci. Je natočený podle komerčně úspěšného románu.

Snímek je příběhem dívky ze střední školy, která musí každý den čelit šikaně, a to právě v období, kdy se má připravovat na zkoušky na univerzitu. Jednoho dne potká mladého pouličního zlodějíčka a její život se změní.

Kolektiv od Alexandera Nanaua, Rumunsko

Snímek, který měl premiéru mimo soutěž v Benátkách 2020, také soutěží o Oscary jako dokumentární film. Název odkazuje na noční klub v Bukurešti, kde 30. října 2015 během koncertu metalové kapely vypukl prudký požár, který se během několika minut proměnil v smrtící past. Na místě zemřelo 27 mladých lidí a dalších 37 zemřelo během čtyř měsíců po tragédii kvůli následkům a komplikacím spojených s tragédií. Film je definovaný jako investigativní dokument v tempu strhujícího thrilleru, který vzbuzuje silné emoce.

L'Homme qui a vendu sa peau (Muž, který prodal svou kůži) od nadějné Kaouther Ben Hania, Tunisko

Je první film z Tuniska, který byl nominován na Oscara. Provokativní čtvrté dílo režisérky Kaouthera Bena Hanii, mísí syrskou krizi se světem současného umění. Sam Ali je mladý Syřan, který se stěhuje ze své Sýrie do Libanonu, aby unikl válce. Ve snaze následovat ženu svého života, dělá vše pro to, aby se dostal až do Evropy. Především souhlasí s tím, že si nechá vytetovat na záda dílo jednoho z nejdiskutovanějších a provokativních umělců současného umění. Stává se živou instalací. Ve snímku si zahrála i Monica Bellucci.

Quo Vadis, Aida? Jasmily Zbanic, Bosna a Hercegovina 

Válečné drama, které nás nevrací o mnoho let zpět, ale ke konfliktu, který vyústil ve válku v Bosně. Snímek soutěžil v Benátkách a jedná se o návrat režisérky Jasmily Zbanic k tématům již zpracovaných ve filmu Grbavica, který získal Zlatého medvěda v Berlíně v roce 2006.

V soutěžním snímku je hlavní hrdinkou tlumočnice pro nizozemské vojáky vyslaná z OSN do Srebrenice, která je smutně proslavená zabitím 8 tisíc civilistů pod vedením generála Mladiče.

(Zdroj: ČSFD, Comingsoon)