Ohlédnutí za Četnickými humoreskami: Jak dnes žije Andělka a proč by její postava nemohla ve skutečnosti četníkům vařit

Ohlédnutí za Četnickými humoreskami: Jak dnes žije Andělka a proč by její postava nemohla ve skutečnosti četníkům vařit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jednou z nejmilejších ženských postav z populárního seriálu byla „holka krev a mléko“ s ďolíčky ve tvářích a s krásným staročeským jménem Andělka, kterou si zahrála Andrea Elsnerová.

Andělka od dob, kdy se seriál natáčel, hodně zestárla. Poté, co se zbavila přebytečných kilogramů (které jí ovšem slušely), se občas objeví na veřejnosti s prošedivělými vlasy, s nimiž vypadá o hodně starší, než ve skutečnosti je. 5. 2. oslaví Andrea Elsnerová, rodačka ze Zábřehu na Moravě, 45 let. V televizi ji moc nevídáme, ale je členkou souboru Divadla na Vinohradech a svůj zvonivý a příjemný hlas uplatňuje v dabingu a v upoutávkách pro televizní vysílání.

Podle štíhlé postavy, kterou Andrea má, lze soudit, že v její domácnosti se nehoduje tak, jak tomu bylo v oblíbeném seriálu, kde vyvařovala na četnické stanici.

Věděli jste, že právě její přítomnost na četnické stanici by ve skutečném životě nebyla úplně reálná? Kuchařky, které směly pracovat pro četníky, musely mít přes 40 let. Zřejmě v té době se povětšinou svobodní nájemníci četnických kasáren neměli rozptylovat přítomností mladé a svobodné kuchtičky.

Andělka, Zdroj: Archiv ČT / Grunt

Právě jídlo bylo v Četnických humoreskách naprostým fenoménem. Zatímco jiné seriály šidí herce na jídelním stole atrapami, tady si četníci dopřávali opravdové jídlo, a dokonce každý díl obsahoval alespoň jednu scénu, kde se jedlo.

A co víc, každé jídlo bylo k dispozici hned 3x, kdyby se něco pokazilo. Herci tak mohli hodovat do sytosti a z natáčení odcházeli s plným žaludkem.

Zřejmě ani jídlo, které jim předkládala předchůdkyně Andělky, kuchařka Stela, nebylo ve skutečnosti tak špatné a dobře hercům posloužilo. Stelu si zahrála Jiřina Jelenská, která je jednou z celé řady seriálových postav, které už nežijí. Jiřina zemřela už v roce 2007 a kromě role kuchařky, před kterou četníci prchali, zůstane nesmrtelná díky roli manželky předsedy JZD v trilogii Slunce, seno.

Po Andělce, která se šla věnovat hospodářství a dítěti, nastoupila do služby na stanici kuchařka Blaženka. Tu ztvárnila Vlasta Peterková, která je známá z celé řady malých seriálových rolí (Slunečná, Krejzovi, Případy 1. oddělení, Doktoři z Počátků, Policie Modrava, Kriminálka Anděl).

Blaženka, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Seriálové natáčení se kvůli hodování docela prodražilo, ale s alkoholem to bylo horší. Dokonce ani pivo nebylo alkoholické. Kvůli přísnému zákazu popíjení vymýšleli rekvizitáři různé náhražky a herci museli často připíjet několik dní starým čajem, aby měl tu správnou barvu, nebo teplou vodou, po které se oklepali, jako by pili slivovici.

 

Zdroj: