Nový MasterChef: Šikovnost skláře se může hodit i v kuchyni. Ondra oslnil i slavnou cukrářku

Nový MasterChef: Šikovnost skláře se může hodit i v kuchyni. Ondra oslnil i slavnou cukrářku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát do kuchyně MasterChefa zavítala známá cukrářka Helena Fléglová, která je členkou seniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a je zakladatelkou HF Pastry Academy. Pro Helenu je cukrařina nejen prací, ale i každodenní radostí a splněným snem.

Ze sladké výzvy se vůbec neradovali Martin a Petra, kteří jsou spíše na maso. Všichni ale byli okouzleni lehkostí, s jakou jim cukrářka předvedla některé základní kroky, které budou muset opakovat, aby dokázali replikovat její dezert. Šlo o plněnou čokoládovou skořápku s čokoládovým brčkem a čokoládovým hnízdem.

Martin nazval dílo jako vejce na slámě, ze kterého trčí tyčka.

Tentokrát už se do vaření zapojil i Lubina. Na šestici soutěžících čekala pouze jedna výzva, protože šlo o časově náročnou práci. Každý dostal recept a potřebné suroviny rovnou na stůl.

To, co pro Helenu bylo tak jednoduché, se pro soutěžící ukázalo hodně zapeklité a extrémně časově náročné. To se nakonec ukázalo pro dva soutěžící naprosto zásadní a úkol nesplnili.

Všichni se ovšem hodně snažili. Překvapivě si s časem poradil nejlépe Lubina, který začal komponenty pro prezentaci kompletovat jako první. Bohužel udělal jednu chybu a „část odřezané skořápky“ už nevrátil po naplnění dutiny vajíčka zpět. Tudíž mu chyběl jeden komponent. Podobně zazmatkovala Terka, která zase zapomněla do vajíčka přidat čokoládové brčko. 

Až na Ondru, který si jen nenápadně krok za krokem, všichni něco popletli. Petra udělala do čokoládové skořápky malý otvor, Betty zase roztavila plastovou misku, ve které rozpouštěla čokoládu, aby z ní mohla udělat skořápku. Ani druhý pokus nebyl moc úspěšný a měla v čokoládě hrudky. Překvapivě se nerozbrečela!

Betty nezačala zrovna dobře, zdroj: TV Nova

Nejlepší dezert prezentoval Ondra, kterému zatleskala i cukrářka a porotci. A potom se stalo něco mimo plán. Porota se rozhodla, že autoři dvou nejslabších dezertů se spolu utkají v krátkém půlhodinovém kuchařském rozstřelu.

O postupu do pětice soutěžících tak mělo rozhodnout suflé. Na dvojici kuchařů už byla vidět únava a stres. Přece jen už to byl hezký nápor na nervy. Jednomu ze soutěžících už nešel oddělit ani bílek od žloutků, a to byl docela problém. Jak porota několikrát zdůraznila, právě vyšlehání bílků je rozhodujícím faktore a ovlivní to, jak bude suflé nadýchané.

Půl hodiny, kterou soutěžící na suflé dostali, uteklo jako voda. Oba udělali, co mohli, a hlavně jim vadilo, že stojí proti sobě. Ani porotci to neměli jednoduché. V soutěži už jsou jen dobří kuchaři a není úplně snadně určit, kdo půjde z kola ven. V pětici tak nakonec zůstávají dvě ženy a tři muži.

Martin vše s kamennou tváří komentoval, zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • Voyo,
  • autorský článek