Nezlomný: Netflix nabízí skvělý film s válečnou tématikou jehož režisérka vás překvapí

Nezlomný: Netflix nabízí skvělý film s válečnou tématikou jehož režisérka vás překvapí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by to byl řekl, že nezkrotná představitelka Lary Croft se na režisérské židli tak dobře zabydlí. Není to poprvé, co se Angelina Jolie pustila do režie a tentokrát to byla trefa do černého. Film Nezlomný je přesně ten film, který vás vtáhne do děje a zapomenete ne čas.

Příběh vychází z knihy Laury Hillenbrand, která za ni dostala mnoho literárních cen. Ve filmu hraje Jack O´Connell jako americký atlet Louis Zamperini, který na válečných OH v Berlíně upoutal pozornost i samotného Hitlera. Stejně dobře jako na sportovním stadionu si mladý muž počínal i jako člen posádky bombardéru operujícím v jižním Pacifiku.

Tři přeživší muži tak začínají svou největší životní bitvu. 27. den je jejich vor poškozen japonským letadlem a jeden z mužů umírá. Teprve 47. den se dva trosečníci dočkají záchrany, ale bohužel to nebude ta nejlepší volba. Loď byla japonská, a tak zajatci končí v zajateckém táboře na atolu Kwajalein. Po výsleších jsou odděleni a posláni každý na jiné místo. 

V táboře Ómori v Tokiu má Louise a další zajatce na starosti desátník Mutsuhiro Watanabe, který je na Louise obzvláště tvrdý. To trvá celé dva roky, než je japonský desátník povýšen a tábor opouští. Než se stihne Louise z vítané změny radovat, je jeho tábor zničený při bombardování a on se ocitá v dalším táboře, kde je opět jeho japonský věznitel. Navzdory tomu, že se Watanabe snaží Louisovi život hodně zkomplikovat, ten pobyt přežije a po válce se vrací do Ameriky. Ožení se a má dvě děti. Na olympijský stadion se ještě vrátil. Bylo to v roce 1998 v japonském Naganu. Do 81. narozenin mu chyběly 4 dny.

Zajímavosti, které se vážou k příběhu

Před uvedením filmu do kin japonští nacionalisté žádali, aby byl film v Japonsku zakázaný. Šlo především o to, že v knize, podle které byl film natočený, popisuje, že váleční zajatci byli v Japonsku upalováni, ubodáni, ubiti k smrti, zastřeleni, setnuti, zabiti během lékařských experimentů nebo snědení zaživa při rituálních obřadech kanibalů „japonskou císařskou armádou“. Pro zákaz promítání filmu v Japonsku se vyjádřilo v petici 10 tisíc lidí. Jako reakce na to vznikaly další petice, které naopak film do Japonska chtěly dostat, aby potomci válečné generace poznali válečnou historii i očima jiné země.

 

Zdroj:

  • autorský článek