Netflix a podívaná, ke které psal scénář sám život: Ty nejlepší krimi dokumenty

Netflix a podívaná, ke které psal scénář sám život: Ty nejlepší krimi dokumenty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Streamovací platforma, která za poslední roky získala řadu nových uživatelů se nespokojí jen se seriály a běžnými filmy, ale má ve svém repertoáru celou řadu zajímavých dokumentů. Ty, které nechají diváka nahlédnout do spletitého a nebezpečného zločineckého prostředí, patří k těm nejoblíbenějším.

Život skutečných Narcos, VB 2018, hodnocení 80 %

Populární seriál Narcos patří nejen u nás, k těm oblíbeným.  Tvůrci se nechali inspirovat kriminálními činy kolumbijského narkobarona Pabla Escobara a mnoha dalších drogových králů, kteří zemi v průběhu let sužovali.

Život skutečných Narcos je třídílný dokument, který je založený na svědectví člena komanda zvláštní jednotky Jasana Foxe, který pro diváky odhaluje svět drogové mafie a jejich válek, o kterém běžný člověk nemá potuchy.

Poselstvím dokumentu je ukázat, jak úzce jsou drogy spojené s chudobou. Netflix tak vytvořil další zajímavý a poučný projekt.

Nejhledanější zločinci světa, USA 2020, hodnocení 76 %

První řada seriálu o zločincích, kteří se i přes mezinárodní pátrací akce dokázali vyhnout spravedlnosti. V každém z pěti dílů se diváci dozví o nepolapitelném a velice nebezpečném skrývajícím se zločinci.

  • Ismael Zambada Garcia je mexický vůdce kartelu Sinaloa, mezinárodního zločineckého syndikátu. Bývalý farmář, který se stal drogovým magnátem, začal svou kariéru drobným pašováním drog. Později měl svůj gang specializovaný na heroin a marihuanu, a nakonec se z něj stal významný obchodník s kolumbijským kokainem. Zambada je považovaný za nejtrvalejšího a nejmocnějšího drogového magnáte v Mexiku. Má několik plastických operací a není známo, jak v současnosti vypadá.
  • Felicien Kabuga je rwandský podnikatel, který hraje významnou roli v rwandské genocidě. Financuje extremistická média, která vyzívají k zabíjení menšiny Tutsi. Financoval dovoz půl milionu mačet určených k vyhlazení této menšiny. Až loni po 26. letech byl zajatý v Paříži ve věku 87 let. Čeká na soud v Haagu.
  • Samanta Lewthwaite je britská džihádistka, jedna z nejhledanějších osob spojených s terorismem v západním světě. Několikanásobná vdova je podezřelá z podílu na zabití více než 400 lidí. Naposled byla zřejmě v Keni. Je obviněná z organizování granátových útoků při nemuslimských bohoslužbách, měla prsty v útoku na fotbalové fanoušky v baru v Mombase během Euro 2012. Spekuluje se o jejím zapojení do útoku na obchodní centrum v Nairobi. Její první muž se vyhodil do vzduchu při sebevražedném útoku v londýnském metru. Zabil 26 civilistů. Druhý manžel se odpálil v Tel Avivu. „Bíla vdova“ jak se jí přezdívá, se v roce 2009 vytratila z Evropy, používá falešné identity. Od roku 2014 se o ní nic neví.
  • Semion Yudkovich Mogilevich je šéf ruského organizovaného zločinu. Velice rychle se mu podařilo vybudovat strukturovanou zločineckou organizaci v duchu tradiční mafiánské rodiny. Ta jeho má 250 členů. Je označovaný jako „šéf všech šéfů“ většiny ruských syndikátů ve světě. Žije údajně v Moskvě jako svobodný člověk. Moskva ho FBI nevydá. S falešnou identitou se pohybuje po celém světě, ale vždy se mu podaří uniknout.
  • Matteo Messina Denaro je šéfem sicilské mafie. Právě on se stal po zatčení významných mafiánů novým vůdcem Cosa Nostra. Od roku 1993 je na útěku. Své jmění získal vybíráním výpalného od obchodníků a z prodeje drog. Má také legálních aktivity. Rodina má pískovny, vlastní podíl v řetězci supermarketů a produkuje ve velkém olivový olej. Stojí také za řadou bombových útoků. Přes opakované akce a zabavování majetku jeho spolupracovníkům, Denaro vždy dokázal včas zmizet. V roce 2002 byl odsouzený na doživotí v nepřítomnosti.

Zdroj: