Novinka na Netflixu: Jeden z nejlepších válečných filmů se dostal na internetového giganta

Novinka na Netflixu: Jeden z nejlepších válečných filmů se dostal na internetového giganta
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S filmem „Černý jestřáb sestřelen“ natočil Ridley Scott extrémně úspěšný válečný film, který se svými skvělými efekty a bohatou akci patří mezi akční bomby nového století. Každý, kdo ještě neviděl film s Joshem Hartnettem a Ewanem McGregorem, se na něj teď může podívat na Netflixu.

Film o somálské válce

V roce 1993 vyslala OSN do Somálska mírové jednotky, aby zajistila bezproblémové předání humanitárních dodávek. Protože přitom ale překáží problémový válečník Mohamed Farrah Aidid, jsou do nebezpečné oblasti vyslání američtí vojáci, aby Aidida oslabili zatknutím svých nejdůležitějších důstojníků.

Plán sice vyjde, jenže poté jsou z oblohy sestřeleny dvě helikoptéry typu „Černý jestřáb“, což způsobí, že se dvanácti vozidlový konvoj ztratí a 100 amerických vojáků (včetně Eversmanna (Josh Hartnett), Grimese (Ewan McGregor) a Hoota (Eric Bana). Hrozí eskalace situace, protože nepřítel se přibližuje ze všech stran...

Brachiální film a ohromující scény

Jedna věc je jasná: Film by se absolutně neměl chápat jako faktická dokumentace toho, co se kdysi v Somálsku stalo (film se sice orientuje podle skutečných událostí, jenže nedrží se jich zase až tak přísně). Místo toho se režisér Ridley Scott zabývá čistým filmovým zážitkem.

Hrstka textových panelů na začátku upozorňuje na ničivou situaci v Somálsku. Místo toho, aby se to řešilo srozumitelným osvětlením obou stran, je tehdejší vojenská katastrofa vyprávěna striktně z amerického pohledu – to samozřejmě znamená, že ve filmu má vinu pouze Somálsko, i když víme, že to nebylo až takto jednostranné. bez přiznání viny.

Bezesporu se jedná o velmi dynamický film. Jediný problém snímku (mimo historickou akurátnost) je to, že je neuvěřitelně fascinován násilím, strachem a umírajícími lidmi. Těla jsou roztrhána ve zpomalených záběrech a každá exploze je všemi účastníky oslavována.

Musí se tedy říct, že „Černý jestřáb sestřelen“ je adrenalinem nabitý, strhující akční film, který stojí za váš čas, i když jde v první řadě o násilí, a ne o vysvětlení toho, co se 1993 opravdu stalo.

A soundtrack od Hansa Zimmera je jako vždy zlato pro uši.

Zdroj: