Nová minisérie na Netflixu Clickbait odhaluje stinnou stránku internetu

Nová minisérie na Netflixu Clickbait odhaluje stinnou stránku internetu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nová minisérie o snadném zneužití anonymity internetu je již nyní dostupná na Netflixu. Clickbait vypráví o únosu muže, který se ve virálních videích přizná k zneužívání žen a zároveň v přímém přenosu očekává svoji smrt.

Z rukou americko australské produkce vyšla tato osmidílná kriminální minisérie, která od své premiéry koncem srpna sklízí chválu. Sám název Clickbait poměrně jednoznačně odkazuje na téma internetu, sociálních sítí, dezinformací a manipulace. Skrze trailer ale tvůrci podstatu děje o moc blíže nepřibližují. Jasné je, že příběh se bude točit okolo jakéhosi Nicka Brewera, oblíbeného chlapíka a otce od rodiny. Ten byl unesen a co hůř, na internetu se postupně objevují videa, ve kterých v rukou drží nápisy hovořící o násilných činech a také odpočítává do vlastní smrti. Víc se ovšem z ukázky nedozvíte a tak nezbývá, než faktickou spojitost s fenoménem clickbaitu objevit skrze samotný seriál. 

Není divu, že zmizení mladého otce bylo pro celou jeho rodinu šokem, zejména pak, když na zveřejněném videu přiznal, že zneužívá ženy. Blízcí se vydávají po jeho stopách a jeho žena je neoblomně přesvědčena, že on se zmiňovaných činů nedopustil. Mezitím videa nabírají na sledujících a jejich množství se nezadržitelně blíží k hranici pěti milionů, která má znamenat Nickovu smrt. 

Každý z osmi dílů o pětačtyřiceti minutách sleduje jinou osobu blízce propojenou s případem. Mezi nimi Nickovu sestru Piu (Zoe Kazan), manželku Sophii (Betty Gabriel) nebo vyšetřovatele Bena (Abraham Lim). Nejde tak pouze o vyšetřování a nalezení zmizelého, tvůrci naplnili celkových šest hodin podrobnou charakteristikou přístupu jednotlivých osob. Zároveň nabízí okno do společnosti digitálního věku, která téměř v přímém přenosu sleduje vraždu, přičemž každý ze sledujících k ní malým dílem přispívá. 

Z archivu Netflixu se dá Clickbait snadno přirovnat k Black Mirror. Upozorňuje na podobnou problematiku, nejde ovšem o jednohubku, jakou je Black Mirror, ale příběh je o mnoho spletitější a obrazy postav rozvinutější. Rozhodně nejde o seriál pro ty, kteří čekají svižnou a nenapínající synopsi. 

 

Zdroje: