Nesmiřitelní (1992): Film zobrazuje nemilosrdný americký Západ a spoustu násilí

Nesmiřitelní (1992): Film zobrazuje nemilosrdný americký Západ a spoustu násilí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý se s minulostí vyrovnává po svém, stejně tak i lupič Munny, který se v posledních letech stal vzorem pro mnohé muže od rodiny – až do doby, kdy dojde k vraždě prostitutky. To vyvolá u ostatních prostitutek strach, a tak se rozhodnou vypsat odměnu pro dopadení vrahů.

S touto nabídkou se u Munnyho ukáže Schofield Kid, který žádá o spolupráci. Munny souhlasí a snaží se k sobě přibrat ještě jeho bývalého kolegu, který svou pistoli taktéž pověsil na hřebík. Jak to se starými pistolníky dopadne?

Herec a režisér pod stejným jménem

Hlavní roli v tomto westernovém dramatu ztvárňuje Clint Eastwood, který celý film dokonce sám režíroval. Scénář vznikl už mnohem dříve, ale Eastwood chtěl, aby hlavní hrdina byl o něco starší, než když byl v době, kdy příběh vznikl. Proto jej schoval a vytáhl jej až o devět let později. Než se k němu však dostal, Hollywoodem putoval dlouhých dvacet let. Spousta producentů a režisérů jej zavrhlo kvůli přemrštěným násilnostem, mimo jiné i Gene Hackman od něj dal ruce pryč. Tento film je už 15. westernovým snímkem Clinta Eastwooda.

Clint Eastwood vytušil svou příležitost správně

Clint Eastwood spolupracoval se studiem Malpaso. Hledal někoho, kdo by mu napsal jeho nový projekt. Po doporučení zkontaktoval Davida Webba Peoples, který mu poslal scénář s názvem „Vraždy Williama Munnyho“, což byl ten samý scénář, který studio už jednou odmítlo. Jenže na Clinta udělal skutečný dojem, v roce 1983 na něj získal práva.

David Webb Peoples patřil v té době mezi skutečně vyhledávané scénáristy, mezi jeho díla patří také 12 opic a Blade Runner. Postavu Williama Munnyho můžete vidět i v komiksové sérii Preacher od Gartha Ennise.