Nejšílenější role Ladislava Potměšila a osudové setkání filmové Boženky v komedii Jaroslava Soukupa

Nejšílenější role Ladislava Potměšila a osudové setkání filmové Boženky v komedii Jaroslava Soukupa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Boženka Vinklářová patřila v komedii Jaroslava Soukupa Byl jednou jeden polda k hrstce relativně normálních studentů. Jak jí role změnila život? A proč velice žádanou roli ztřeštěného majora Maisnera získal Ladislav Potměšil?

Trilogie komedií Byl jednou jeden polda se pro řadu diváků stala nepochopenou šíleností, kterou vytvořil jinak velice uznávaný Jaroslav Soukup, režisér populárního seriálu Policie Modrava. S odstupem času se však lidé ke komediím z prostředí policejní akademie vrací. Dokonce i odpůrci při srovnání se současnou komediální tvorbou berou Soukopovo bláznivé dílo na milost.

První z filmů se natáčel uprostřed horkého léta 1994. Už tradičně filmaři toto období využívají, protože herci mají divadelní prázdniny. O natáčení rozverné komedie vznikl později i dokument, který můžete najít na Voyo. Ze záběrů z natáčení je vidět, že se sešla parta lidí, kteří se královsky bavili.

O obsazení byl velký zájem, ale režisér Soukup měl od začátku jasno, že pro roli majora Maisnera chce Ladislava Potměšila.

O jednu z nejšílenějších rolí poručíka Hrubce se ucházel i Miroslav Táborský a Václav Vydra. Dostal ji však Jaroslav Sypal, který měl na termín natáčení už zaplacenou dovolenou u moře. Když si přečetl scénář dovolenou oželel. Sypal byl nadšený, že si mohl zahrát s Potměšilem, kterého považoval za svůj lidský i herecký vzor.

Právě výborná kombinace Potměšil – Sypal přinesla komedii úspěch. Režisér Soukup už s Potměšilem natáčel Discopříběh, kde hrál trochu cholerického otce samoživitele dospívajícímu synovi. Věděl už, že herec překypuje energií, hodí se věkem, a především komediálním talentem.

Ladislav Potměšil, zdroj: TV Nova

Právě role potrhlého majora se stala jeho nejslavnější rolí a znají ji i ti, kdo kouzlu bláznivých komedií nepodlehli. Úspěch komediální trilogie byl také v tom, že podobné téma u nás chybělo a lidé byli nadšení z americké Policejní akademie. V českém filmu šlo o naprostou novinku, téma, které ještě nebylo zpracované. Navíc styl „přehnaného“ humoru, který komedie přinesly, nebyl pro českého diváka příliš známý.

Ani v porevoluční době se však nemuselo natáčení vždy potkat s pochopením. Po úspěchu filmu se začala točit „dvojka“ a s tou je také spojena zvláštní příhoda. Exteriéry byly naplánované v exteriérech u Střední policejní školy v Praze, ale najednou přišel zákaz z ministerstva. Manželce jednoho z náměstků se první komedie nelíbila a přesvědčila manžela, aby zasáhl proti natáčení pokračování. Ale i přes snahu natáčení komplikovat, se točilo.

Ve filmu se objevuje také Boženka Vinklářová v podání Petry Martincové. Právě během natáčení si ji Jaroslav Soukup vyhlédl a na dotočné se jí začal dvořit. Martincové, která vystudovala DAMU, se však známost se starším a slavným režisérem moc nevyplatila, a protože byla považovaná za zlatokopku, žádné filmové nabídky se jí nehrnuly. Někteří jí dávali za vinu, že v době, kdy začala se Soukupem randit, byl ještě ženatý, a tak rozvrátila manželství.

Po letech se nyní herečka vrátila na obrazovky v nové řadě seriálu Policie Modrava.

První z bláznivých komedií je ve vysílání 11. 9. odpoledne na Nově a 13. 9. v podvečer na nova Cinema.

Náčelník policejní školy, major Václav Maisner, je blázen do amerických filmových komedií o policejní akademii a rozhodne se školu co nejvíce přiblížit svému vzoru. Nutí své podřízené, aby se tvářili stejně jako postavy v jeho oblíbených filmech. Do školy naberere prapodivnou směsici studentů. Korunu tomu nasadí náměstek ministra vnitra se znepokojivou informací, že jeden z nováčků je ve skutečnosti agentem FBI a na základě jeho hodnocení bude major buď povýšen, nebo degradován.

Zdroje článku:
  • Aha ,
  • autorský článek