Nejoblíbenější české filmové příběhy. Znáte je všechny?

Nejoblíbenější české filmové příběhy. Znáte je všechny?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Český film je osobitý zejména typickým smyslem pro humor – Češi se pomocí mnohdy i černého humoru dokážou vyrovnávat i s těžkými životními a historickými událostmi. Znáte tyto filmové příběhy, které jsou zasazené do složitého období našich dějin?

Vlak dětství a naděje aneb „Na tragický život jsem já pes!“

Zde se nejedná přímo o film, ale o seriál, který v roce 1985 vznikl pod režií Karla Kachyni. V hlavních rolích bychom si dnes s odstupem času dokázali těžko představit méně sourodou dvojici, než je Helena Růžičková a Stanislav Zindulka – a právě oni nás dokázali dokonale vtáhnout do svých životů, které se odehrávaly během nacistické okupace.

Vlak dětství a naděje laskavou formou uvádí do děje všechny reálné hrůzy i malé lidské radosti, které se během okupačních let staly. Znáte tento seriál? Patří mezi vaše oblíbené?

Pelíšky aneb „Tati, zabruč!“

Opět klasická česká filmová klasika, jejíž humor cizinci těžko pochopí. Jak si připomenout složitý čas roku 1968, aby diváci z kina odcházeli s příjemným nostalgickým pocitem, nikoli s náladou ještě horší, než s jakou do kina zavítali? Vsaďte na režii Petra Hřebejka a dostane se vám odpověď. Hlášky z filmu Pelíšky zlidověly, hrdinové filmu, jako byl bývalý voják v podání Jiřího Kodeta, nebo babička – Stella Zázvorková, se díky filmu stali nesmrtelní. Přiznejte se, kolikrát jste film viděli? S jakým z hrdinů se nejvíce ztotožňujete?

Šakalí léta aneb „Zases lemtal pivo a tátovi jsi koupil velbloudí chcánky, co!?“

U Jana Hřebejka ještě chvíli zůstaneme. Právě on totiž režíroval českou muzikálovou komedii Šakalí léta. Znáte i vy příběh, kdy do poklidného života jedné rodiny přijede Bejby, který rozhodně nezapadá?

Slavné české filmy:

  • Samotáři,
  • Kolja,
  • Slavnosti sněženek,
  • Ostře sledované vlaky,
  • Kulový blesk,
  • Trhák,
  • Trilogie Slunce, seno …

Jaké české filmy máte rádi?