Nejlepší vs. nejhorší muzikály

Nejlepší vs. nejhorší muzikály
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ať už zfilmování muzikálu nebo zcela nový muzikál v kině – snímek s hudbou je skoro vždycky oblíbený. Některé jsou úžasné, ale najdou se i filmy, které nikdy neměly být zveřejněny.

Největší Showman (2017) – 78 %

Báječný muzikál, točící se kolem života cirkusového pionýra P.T. Barnuma, patří nepochybně mezi nejlepší novodobé muzikální filmy. Hugh Jackman, jehož hlas prostě vždycky zní dokonale, zde hraje právě cirkusového krále. Barevné a třpytivé okolí, skvělé efekty a perfektní písně odvedou diváka do magického světa artistického umění.

Song „This is me“ vyhrál Golden Golbe Award a byl nominován na Oscara, a „The Greatest Show“ je nejspíše nejlepší filmový opening od doby Krále Lvů.

Cats (2019) – 32 %   

Ze zfilmování nejúspěšnějšího muzikálu Andrewa Lloyda Webbera se stal největší flop posledního roku. Mimo toho, že už ani muzikál sám o sobě nemá fungující děj a je jen nashromáždění různých (samozřejmě kvalitních) písniček, film překvapí svou neuvěřitelnou strašidelností. Kočky z muzikálu jsou evidentně lidé s kostýmy. Ve filmu to jsou děsivé humanoidní šelmy s lidskými obličeji ale kočičími uši. Navíc má CGI několik zásadních chyb (kočky se někdy vznáší). Není tedy divu, že „Cats“ vyhrály 6 zlatých malin.

Nejhorší moment: Když během tanečního výstupu švábů s lidskými obličeji sežere kočka s lidským obličejem myš s lidským obličejem. Poté už ani dospělí nebudou spát.

Vlasy (1979) – 85 %

Tento muzikál z roku 1968 tématizuje vietnamskou válku a začínající období hippie. Miloš Forman jej zfilmoval 1979 s hercem Treatem Williamsem v hlavní roli, jež byl za své herectví nominován na Golden Globe. Forman byl chválen především pro dokonalé zpracování hudebních elementů do filmu. Twyja Tharp byla skoro všemi kritiky pochválena za geniální choreografií tanců.

Přestože film nebyl po zveřejnění kasovým hitem. Kritikové nebyli za jedno, zdali film doporučit nebo ne. Až o pár let později se z „Vlasů“ stal magnet pro diváky.

Odysea rockových mimozeměťanů (1984) – 76 %

Každopádně největší trhlina v časoprostoru, co se týče hodnocení na ČSFD. Chaotický film nemá vůbec nic, co by si zasloužilo tak vysoké oznámkování. Písně nemají cenu, choreografie připomínají školní divadélko, hlavní hrdinka si vesele poskakuje po filmu jako ztracené dítě v lunaparku a mimozemšťani jsou zcela zbytečný element ve zcela zbytečném filmu.

Jak mohl tento snímek dostat 76 % na ČSFD, když obsahuje videoklip písničky od hlavní hrdinky Pia Zadory (film na tento klip následně vůbec nenavazuje), obří chobotnici, dvojici vraždících šílenců, pouze sebe milujícího milence hrdinky, po škole si kráčející pumu, mluvicí hydrant a dialogy zrozené přímo v pekle.

Další výběr dobrých a špatných muzikálních filmů:

  1. Za zvuků hudby (1965) – 85 %
  2. Čaroděj ze země Oz (1939) – 78 %
  3. Zrodila se hvězda (2019) – 76 %
  4. Pomáda (1978) – 82 %
  5. Xanadu (1980) – 56 %
  6. Decibely lásky (2016) – 14 %
  7. Láska mezi superstar (2003) – 14 %
  8. Pomáda 2 (1982) – 22 %

 

Zdroj:

  • autorský text