Nejlepší české pohádky: Které filmy patří do zlatého fondu české kinematografie?

Nejlepší české pohádky: Které filmy patří do zlatého fondu české kinematografie?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Češi jsou pravými milovníky pohádek. A to nejen na Vánoce. Které pohádky patří k těm nejoblíbenějším? Podle hodnocení přispěvatelů na Československé filmové databázi jasně vítězí tahle trojice:

S čerty nejsou žerty

Pohádka od diváků obdržela celkové hodnocení 89,1 %. Srdce diváků si získala půvabná princezna Adélka, která nakonec najde svou lásku, ale i četné hlášky, které prakticky zlidověly. Ostatně kolikrát jste sami v běžném životě použili například komentář: „Spadlo ti to, Máchale, asi vítr“?

Pohádka těží z dobře napsaného scénáře, který má spád a přináší vyváženou porci akce i romantiky. Zároveň se jedná o herecký „koncert“ mnoha špičkových herců, jako je Viktor Preiss, Petr Nárožný nebo Josef Kemr.

Byl jednou jeden král

Hned v závěsu za slavnou pohádkou o pekelných mocnostech se ocitlo vyprávění o paličatém králi a moudré královské dceři.

Od diváku získalo celkové hodnocení 87,1 %. I tato pohádka stojí na výkonech dvou bardů českého filmu – Jana Wericha coby samolibého krále jménem Já první a upovídaného rádce Atakdále, kterého ztvárnil legendární komik Vlasta Burian.

Unikátem se tato pohádka stala i pro velmi zdařilou výpravu. Kostýmy stvořil výtvarník Bohumil Sochor, který je stylizoval do renesanční éry. Pro svou jedinečnost byly zařazeny do českého kulturního dědictví.

Čarodějův učeň

Animovaná pohádka s hororovým nádechem dokázala porazit v hodnocení veškeré novodobé počiny z dílny Disney, Pixaru a dalších slavných filmových studií. Diváci jí přisoudili hodnocení plných 86 % a zároveň pevnou pozici mezi nejlepšími českými pohádkami.

Nejedná se však tak úplně o pohádku, snímek udělá radost především všem milovníkům notně ponuré atmosféry. Čarodějův učeň je o brilantní ukázkou umění českého režiséra a výtvarníka Karla Zemana, který patřil k průkopníkům animovaného i loutkového filmu. Nechybí v něm navíc ani dávka humoru.

Zdroj:

  • autorský text