Nejhorší filmy všech dob: Sopka: Místo přistání aneb Když se hvězda seriálu Superman ocitne u firmy „The Asylum“

Nejhorší filmy všech dob: Sopka: Místo přistání aneb Když se hvězda seriálu Superman ocitne u firmy „The Asylum“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo se vyzná v bizarních béčkových mockbusterech, zná produkční firmu „The Asylum“. V tomto studiu se již zrodily snímky jako „Transmorphers“, „Atlantic Rim“ a právě taktéž katastrofický pseudo-doják „Sopka: Místo přistání“.

Dovolená trochu jinak: O tohle jde

Ve velkém CGI letadle (které se při scénách zevnitř značně zmenší) si jede barevně namixovaná skupinka lidí na krásnou dovolenou. Mezi nimi jsou například vzdušný maršál Jim Kirkland, seismolog Landon Todd a hobby pilot Rick Pierce. Cílem cesty jsou Havajské ostrovy. Bohužel z Havajských ostrovů zbylo kvůli seismickým aktivitám pouze hořící peklo. Sopečná aktivita překvapí i piloty, kteří po krátké chvilce zemřou.

Ale naštěstí je mezi pasažéry Rick Pierce (Dean Cain – hvězda ze seriálu Superman), který se ihned chopí řízení a bojuje proti předem nastavenému autopilotövi, aby se vyhnul kolem létajících meteoritům (ano, meteority!). Kód autopilota ví samozřejmě pouze mrtvý pilot. Pokus o manuální vypnutí skončil vypuštěním paliva a skoro výbuchem letadla, tudíž mu nic jiného nezbývá než pracné vyhýbání.

Na evidentně jiných Havajských ostrovech, které zázračně nejsou zničené sopečnou aktivitou, se nachází vojenská centrála. Místní vojáci (především Colonel Ryker) se statečně snaží o evakuaci města Honolulu. Jenže jeden vojín, Neil Tully, chce za každou cenu zachránit letadélko s osmi civilisty, protože každý ví: jedno irelevantní letadlo je o hodně důležitější než Honolulu.

Po 15 minutách vlastně víme všechno o ději a teoreticky bychom si mohli zbytek filmu ušetřit. Dějově se totiž nic moc neočekávaného nestane. Na palubě letadla se objeví psychicky narušený pošuk, maršál Kirkland zemře, vojsko zachrání drtivou většinu pasažérů a jen Rick Pierce zůstane v letadle, aby s bombou (s čím jiným) vletěl jako rozený hrdina přímo doprostřed sopky a tím ji zlikvidoval. Ale to, co z tohoto filmu dělá zástupce kategorie „Nejhorší filmy všech dob“ jsou následující body.

Sopky? Jaké sopky?

Hned v prvních pěti minutách se každý cestující ihned dozví, že jejich letadlo krouží nad erupcemi obrovských sopek. Ale zdá se, že to o chvilku později nikoho moc nezajímá. Jeden muž si dvakrát nastavuje klimatizaci, asi mu je teplíčko v tom letadle. Další osoba si i v této prekérní situaci poslouchá s obrovskými sluchátky oblíbené písničky. Jedna paní si čte noviny a stařík v druhé řadě si zapnul světélko, aby lépe viděl. Paniku či strach zahlédneme jen při turbulencích anebo když bylo ve scénáři vyloženě napsané: teď panikařit. Ve zbytku scén se statisti v pozadí chovají, jako by doopravdy letěli na dovolenou, úplně bez sopek a bez strachu před jistou smrtí.

Smrtelný vozíček letušek

Překvapivě největší nebezpečí v momentálně se grilujícím letadle byl vozíček letušek. Nebezpečný plastový čtyřkolák se totiž neuvěřitelnou rychlostí zhruba 7 km/h řítil chodbou a při nárazu zlomil nedůležitému cestujícímu ruku! Takže si příště dávejte dobrý pozor na tyto vozíčky, když někam poletíte. Kdo ví, jestli se něco takového nemůže stát i vám.

Nerealistické vojsko

Asi bychom si už měli zvyknout, že se americké vojsko chová v amerických filmech absolutně nerealisticky. Vojín Tully několikrát neposlechl svého nadřízeného, zabil dva civilisty z letadla a pět svých armádních kamarádů, znovu neposlechl nadřízeného, ale na místo toho, aby byl zatčen a před vojenským soudem odsouzen, stane se na konci filmu novým seržantem… nepochopitelné.

Zbytečné texty

Menší výběr nejzbytečnějších hlášek z tohoto rádoby dramatického díla.

„Hank, že? Vypadáte jako Hank“ – otázka, na kterou musí odpovědět Jim Kirkland, když na něj najednou z ničeho nic promluví žena v řadě před ním.

„Vy jste Rita?“ – zeptá se Rick hned poté, co se koukl na jmenovku Rity.

„Je všechno v pohodě?“ – zeptá se letuška, jakmile zahlédne mrtvého kopilota, smrtelně zraněného pilota a z okna viděla ohnivé peklo.

„Jste živý?“ – položit tento dotaz zrovna tomu člověku, který vám volá a momentálně hlásí těžké problémy, je přeci absolutně zbytečné.

Finální záchranu pasažérů mozek nepochopí

Něco z filmu nám všem uvízne pro vždy v hlavě: Záchrana ještě živých cestujících v aeroplánu. Začne to tím, že se celá flotila život si necenících vojáků přiblíží k smolnému letadlu. Potom ze záchranného transportního letounu vylezou dva neplacení armádní praktikanti s mopedovými helmami na hlavě, napnou tenoučkou šňůru až k aeroplánu s turbulencemi a sklouznou se i se zachráněnými zpět do bezpečí jako opilé opice v zoo pro problémová zvířata. Oči tuto (doslova) jedinečnou záchranu sice vědomě uvidí, mozek to ale absolutně nepochopí.

Střízlivě je toto filmografické fiasko určitě těžce snesitelné. Jedná se o typický „The Asylum“ trash, jehož nesmysly nepřekvapí, ale spíše udiví. Mohu zaručit, že něco takového jste vskutku ještě nikde neviděli.

Zdroj:

  • autorský text