Nejhorší filmy všech dob: Attack of the Killer Donuts, aneb tento špatný film je zcela schválně špatným filmem

Nejhorší filmy všech dob: Attack of the Killer Donuts, aneb tento špatný film je zcela schválně špatným filmem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
28 % na ČSFD je často jasným verdiktem: Na tohle se nekoukejte. „Attack of the Killer Donuts“ je ale trochu jiné béčko, než by se dalo čekat. Dobře, je hrozné, děj nedává smysl a už jen ten hrozivý název říká vše, co potřebujeme vědět, jeho schvální absurdnost je ale aspoň zábavná.

Parodická parodie jiné parodie

Než se vůbec bude někdo ptát: Ano, opravdu v tomto filmu najdeme oblíbené kulaté pečivo, které bez problémů zabíjí lidi. Tento šílený nápad se zrodil v mozku (v tu dobu asi opilého) béčkového režiséra Scotta Wheelera (stejná geniální hlava, která natočila i filmové perly „Žraločí invaze“, „Země plná příšer“ a „Celebrity Sex Tape"). Ale zabijácké koblihy jsou aspoň v něčem jiné než zbytek jeho katastrofických tvoreb.

Téměř 40 let po béčku parodující další béčka „Útoku zabijáckých rajčat“ (v jehož pokračování „Návrat zabijáckých rajčat“ si jednu ze svých prvních hlavních rolí zahrál i pozdější superstar George Clooney) se v roce 2016 začalo proti lidstvu vracet další jídlo: Ve filmu „Útok zabijáckých koblih“ se kruhové delikatesy obrátí proti svým kupujícím poté, co se dostanou do kontaktu s nebezpečně zeleně zářící tekutinou, která se v důsledku nešťastných okolností dostala do koblihové fritézy. Celý film je vlastně béčková parodie béčkové parodie béčkových filmů, ve kterých se lidstvo musí podotýkat se zabijáckými věcmi.

Zdroj: Autor: Denis Simonov / Shutterstock

Děj je jednoduchý a blbý

Johnny (zcela neznámý Justin Ray) pracuje se svou nejlepší kamarádkou Michelle (taktéž neznámá Kayla Comptonová) v obchodě s koblihami, do kterého chodí vždycky stejná hrstka zákazníků (protože platit více než 4 statisty nebylo možné). Ale kvůli sérii incidentů skončí divně zeleně svítící tekutina vyvinutá vynálezcem strýcem Lutherem (Michael Swan) ve fritéze na koblihy.

Nejprve tato ominosní omáčka způsobuje, že zákazníci po jídle koblih najednou trpí smrtícím nadýmáním. Později ale některé koblihy navíc mutují přímo v lidožravé příšery s pěkně ostrými zuby. V dobrém i špatném musí Johnny využít všech svých nahromaděných znalostí o koblihách, aby nějakým způsobem získal kontrolu nad nebezpečným pečivem (ani nevíte, jak mi svědí mozek, když píši tento článek).

 

Vyplatí se to?

Otázka, kterou si asi každý bude klást: Vyplatí se kouknout se na tenhle „film“? Kulisy jsou levné, dialogy drasticky debilní a herci hrají na úrovni pornografické parodie! A přesto je to všechno natolik ironické a schválně sebezničující, že je to zase zábavné – zejména protože první čtvrthodinka vypadá jako kombinace románků ze střední školy v 80. letech a škádlivého příšerného hororu připomínající například „Gremlins“. Monstrózně zmutované pečivo připomíná různé nevysvětlitelné hororové tvory, jako byly třeba „Vetřelci“.

„Attack Of The Killer Donuts“ nikdy tedy nic nového ani Bůh ví jak dobrého, ale aspoň kombinuje hororové vzory zábavnou formou – alespoň v první hodině, poslední třetina už je jen trapná, levná a špatná (nejspíše došly nápady).

Zdroj: