Nejdrsnější věznice světa: S vírou v Boha v Belize

Nejdrsnější věznice světa: S vírou v Boha v Belize
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Belize je malý stát na východním pobřeží Střední Ameriky. Zemi formálně vládne královna Alžběta II., skutečná moc je v rukou parlamentu a vlády v čele s premiérem. V obyvatelstvu převládají mesticové – míšenci Indiánů a Španělů.

Ráj pro turisty, drsná země pro místní obyvatele

Kriminalita v zemi je spojena s obchodem s drogami a s krádežemi. Ve velké míře se o to postaraly dvě události v 80. letech. Jednou byl příliv uprchlíků po konfliktech v El Salvadoru, Guatemale a Hondurasu, kteří utíkali před nepokoji. Druhou událostí bylo rozhodnutí Spojených států vrátit do země uprchlíky z Belize, kteří si přinesli do domoviny příslušnost k americkým gangům Bloods a Creps.

Zdroj: Autor: Phakorn Kasikij / Shutterstock

Věznice, kde začínají den kázáním z amplionů

Ostřílený trestanec Raphael tentokrát navštíví Centrální věznici, která je sice v tropickém ráji, ale uvnitř komplexu to není žádná dovolená. Země s pouhými 378 tisíci obyvatel a silnou katolickou vírou má třetí nejvyšší míru vražd na 1 obyvatele na světě. 27 gangů válčí o svá práva a mstí se, takže řešení je v nedohlednu. Děti zde do gangů verbují ve dvanácti letech, aby se snadno přizpůsobily pravidlům zločinecké skupiny.

Raphaela čeká 1300 spoluobčanů. Čtvrtina jsou vrazi. V minulosti měla věznice problémy, které způsobil hlavně nedostatek jídla pro vězně. Vláda to vyřešila po svém a věznici převedla na neziskovou organizaci. Ta pojala převýchovu vězňů vážně a na pomoc si vzala Boha.

Děti zde do gangů verbují ve dvanácti letech, aby se snadno přizpůsobily pravidlům zločinecké skupiny.

Raphael byl na tento způsob vězení velmi zvědavý. Po důkladné osobní prohlídce a zápisu je uvedený do své cely, kde má další tři spolubydlící. V cele jsou vězni 22 hodin denně. Jedinou cestou, jak se z temné a horké místnosti dostat, je přihlásit se do rehabilitačního programu pro věřící. Velice intenzivní program, který u lidí má způsobit změnu jejich myšlení, trvá několik týdnů. Po jeho absolvování má vězeň možnost se zapojit do práce. Musí být samozřejmě poslušný a nekonfliktní, jinak končí v izolačním bloku na několik měsíců na betonové podlaze ve tmě a sám s hejnem komárů. Tam zvědavé kamery nesměly.

Víra v Boha se vyplatí

Ale polepšení hříšníci si své postavení hodně vylepší. Ti, kdo věrnost gangu vyměnili za věrnost Bohu, mohou pracovat na rozlehlé farmě. Věznice si až 40 % potravin dokáže zajistit bez sponzorů. Stát nepřispívá vůbec. V chlívcích zde vesele chrochtají čuníci, vykrmují se zde kuřata. Na rozlehlých polích se pěstuje zelenina. Kromě toho se vězní mohou naučit kovářskému a truhlářskému řemeslu. Pro mnohé z nich, kteří žili od dětství v gangu a neviděli jiný způsob obživy než prodej drog, krádeže a nucení žen k prostituci, je to velká změna.

Raphael mě sice v rehabilitačním zařízení pocit, že jde spíše o sektu, ale tato metoda přináší dobré výsledky. Poté, co věznici převzala nezisková organizace, se počet vězňů, kteří se za mříže vracejí, dostal ze 73 na 23%. Velkou zásluhu na tom má místní ředitel věznice, který si šíření víry a poslušnost svých svěřenců vzal jako svůj životní cíl.

(Zdroj: 

  • https://www.netflix.com/, https://cs.wikipedia.org/)