Šaty zlatem vyšívané nebo slušivý kožíšek z koberce Ikea: Návrháři filmových kostýmů jsou opravdu kreativní

Šaty zlatem vyšívané nebo slušivý kožíšek z koberce Ikea: Návrháři filmových kostýmů jsou opravdu kreativní
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zapátrali jsme po nejdražších filmových a seriálových kostýmech. Někdy jsou právě náklady na kostýmy jednou z nejobávanějších položek ve financování filmových projektů. Často také tyto rekvizity končí v aukcích, kde je o ně mimořádně velký zájem.

Hollywoodské kostýmy a kostýmy celovečerních filmů nebo slavných seriálů se staly doslova magnetem pro fanoušky filmového průmyslu. Ať už jde o filmy o superhrdinech nebo o módní guru či panovníky. Šaty Audrey Hepburnové z My Fair Lady se prodaly za 4,5 milionu dolarů. Kostým Čaroděje ze země Oz se v roce 2014 prodal za 3 miliony dolarů. Šaty, které nosila Julie Andrews, když hrála Marii ve filmu Za zvuku hudby (1965), se prodali za 675 tisíc dolarů.

Ale předtím, než se tyto kostýmy staly součástí kultury, byly navrženy v rámci rozpočtu se záměrem umocnit vzhled postavy a zařadit ji do jejího světa. Díky některým dobovým dílům byly kostýmy navrženy světoznámými umělci pracujícími pro luxusní módní značky a padl na ně opravdu nemalý podíl filmového rozpočtu.

Šíleně bohatí Asiati, komedie USA, 2018

Zatímco se film točí kolem bohaté rodiny, která na útratu nebere zřetel, film s rozpočtem 30 milionů dolarů moc hýřit nemohl. Přestože se šetřilo, padlo na kostýmy přes 3 miliony dolarů. Jedny hodinky značky Rolex měly dokonce svou osobní ochranku. Jejich cena byla neuvěřitelných půl milionu dolarů.

Ďábel nosí Pradu, komedie USA, 2006

Jak už z názvu vyplývá, základem pro kostýmy byly značka Prada a na kostýmy bylo utraceno přes milion dolarů. Ve filmu se to hemžilo kabelkami za 12 tisíc dolarů a také se předvedl kožich za 40 tisíc dolarů. Samotná Meryl Streep měla asi 60 různých outfitů. O kostýmy se starala stylistka Patricie Field, která patří ve svém oboru k elitě a pracovala také na kostýmech pro seriál Sex ve městě. Na filmu se podílelo přes 100 různých návrhářů.

Černý Panter, dobrodružný sci-fi film USA, 2018

Kostýmy se staly základním prvkem filmů o superhrdinech a Černý Panter posunul módní prvky super obleků na zcela novou úroveň. Tvůrci se nechali inspirovat africkými dějinami umění a kmenovými tradicemi. Přestože film měl slušný rozpočet 200 milionů dolarů, řada kostýmů se vyšplhala až na astronomické částky 300 tisíc dolarů za jeden. A pro hlavního hrdinu takových kostýmů bylo hned dvacet. Podepsala se pod nimi velice kreativní kostýmní výtvarnice Ruth Carter. Zařadila do kostýmů i luxusní boty Balmain a kabáty Burberry.

Sex ve městě, seriál USA, 1998-2004

Ženy ze seriálu měly několik neřestí: drby, martini a módu. Všechny čtyři hlavní postavy se během šesti sezón seriálu úžasně oblékaly, ale nikdo nebyl ikoničtější než samotná Carrie Bradshaw. Bylo to však ve druhém celovečerním filmu z roku 2010, kdy se do kostýmů investovaly velké peníze. Cosmopolitan uvedl, že film s rozpočtem 10 milionů investoval do známé scény „Karaoke“ do každého kostýmu 50 tisíc dolarů. Ani na ostatních kostýmech stylistky Patricie Field se nešetřilo.

Hra o trůny, fantasy seriál, 2011-2019

Není žádným překvapením, že velká část rozpočtu Game of Thrones šla na jejich ikonické outfity, vyžadující komplikované dobové kousky. Michele Clapton, která navrhla některé z přehlídkových oděvů, odhalila, že nejdražší položkou na scéně byly svatební šaty zdobené ručně tvořenými květinami, které měla Margaery. Na druhou stranu produkce také věděla, kde ušetřit, a tak koberce Ikea posloužily pro tvorbu kostýmů pro může z Noční hlídky. 

Snídaně u Tiffanyho, komedie, USA 1961

Audrey Hepburn byla známá tím, že ve své době slávy udávala módní trendy. Její černé šaty z filmu se staly standardem pro „malé“ společenské černé šaty. Navrhl je Givenchy. V roce 2006 byly prodány v aukci za 900 tisíc dolarů. Zajímavé je, že rozpočet filmu byl 2,5 milionů dolarů. Hepburn měla ve filmu také celou řadu skvostných šperků a doplňků.

Hello, Dolly! muzikál, USA 1969

V tomto ikonickém filmu ze 60. let měla Barbara Streisand zlaté šaty, které v té době stály 8 tisíc dolarů. Dnes by to bylo asi 55 tisíc dolarů. Byly vyšívané nití ze 14 karátového zlata a zdobené krystaly Swarovski. Tento model měla herečka při předvádění tanečního představení a musela si zvyknout na jeho váhu asi 18 kg.

Kleopatra, historický velkofilm, USA 1963

S rozpočtem přes 31 milionů dolarů byla Kleopatra nejdražším filmem vytvořeným v té době a téměř způsobila krach studia Fox. Extravagantní kostýmy představovaly velkou část rozpočtu, ale jedním z nejdražších kousků byla samotná Kleopatřina paruka. Byla vytvořená z lidských vlasů, ve kterých byly zlaté korálky.

Koruna, historický seriál, VB 2016 – současnost

Seriál The Crown má docela štědrý rozpočet. A z tohoto rozpočtu ve výši 130 mil. dolarů byla velká část určená na kostýmy. Podle magazínu The Daily Beast bylo pro sérii vytvořeno už přes 7 tisíc kostýmů a jen replika svatebních šatů královny Alžběty stála 35 tisíc dolarů.

Zdroje: