Návrat ke vzpomínkám na Tomáše Holého: Co přesvědčilo Františka Němce, aby si vybral za parťáka právě malého Tomáše

Návrat ke vzpomínkám na Tomáše Holého: Co přesvědčilo Františka Němce, aby si vybral za parťáka právě malého Tomáše
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ještě v průběhu kamerových zkoušek na první velkou roli neměl Tomáš Holý vyhráno. Režisérce Marii Poledňákové se zdál moc maličký a měla vyhlédnutého staršího chlapce. Na zkouškách byli i filmoví rodiče, František Němec a Jana Preissová. To je Tomáš viděl poprvé.

Na kamerových zkouškách

Měli tam ten záběr se šátkem a bolavým zubem. Je i ve filmu. Vašek sedí na posteli a klube se mu druhý zub. Máma mu obváže hlavu šátkem. Vašek se zlobí na tátu, že se na něj za celých osm let života nepřišel ani podívat. Tomáš se styděl a ze začátku to kazil. Neustále si pletl oženit se a vdát se.

Zatímco Marie Poledňáková zkoušela ostatní kluky, Tomáš se rozkoukal a navázal kontakt se svými filmovými rodiči. Začal si s nimi povídat. Najednou se ukázalo, jak družný Tomáš je a co všechno dokáže. Potom se Marie Poledňáková zeptala filmových rodičů, které dítě by chtěli. František Němec prohlásil, že kdyby měl některému klukovi věřit, že dělal řízky pro školníka, tak jedině Tomášovi. Jana se k němu přidala a dala mu za pravdu.

A hurá na hory

Natáčení začalo 10. ledna 1977 v Krkonoších. Hned ten první den měli Tomáš Holý a František Němec takový minikurz lyžování. A další den už se točilo na ostro. I přes obavu z oblevy nakonec vše dobře dopadlo a na filmaře čekalo ráno sněžení a za pár hodin byla venku nádherná zima. A tak to i zůstalo, všechny horské exteriéry se podařilo natočit na čerstvém sněhu.

První klapky filmu se točily kolem výuky lyžování. Táta učil Vaška lyžovat, jeli slalom a Vašek padal. Jen tak pro zajímavost, spousta čerstvého sněhu, malý Tomáš na lyžích a za celý natáčecí den byly jen tři stopnuté záběry. Tak mu to šlo.

Až na událost, kdy bylo Tomášovi zle a zasahovala babka kořenářka, proběhlo natáčení podle plánu. Když však Tomáše složila horečka, byla Marie Poledňáková zoufalá. Jejich pobyt na horách byl naplánovaný na určitý počet natáčecích dní. Žádnou rezervu neměli. Naštěstí stačil bylinkový čaj a zabalené nohy v tvarohu.

Ráno po zásahu léčitelky chlapce ještě odvezli k dětské lékařce. Paní doktorka byla překvapená, když jí vyprávěli, jak to s Tomášem večer vypadalo. Po zásahu té staré paní totiž měl jen mírně zvýšenou teplotu. Tak mu dovolila i filmovat. Za podmínky, že na něj bude dohlížet zdravotní sestra. Ten den se točily záběry na nádraží v Rokytnici nad Jizerou. I když byl Tomáš maličko nastydlý, za celý den byl jen jediný stopnutý záběr.

Celý poslední den pobytu na horách se natáčela ta šílená jízda Vaška od hotelu dolů, do údolí. Štáb nemohl riskovat, že se Tomáš zraní. Tak mu našli dubla. Byl to syn kuchaře z jedné z okolních horských chat. Byl jen o pár měsíců starší než Tomáš. Protože na horách bydlel, na lyžích jezdil už od školky a uměl výborně padat, tak mu to dovolili jet. Ještě za Tomáše zaskočil v záběru, kde Luboš s Vaškem sjížděli v dálce prudký kopec. Luboše tam zastupoval člen Horské služby, se kterým předtím vykopávali rolbu ze sněhu. Ostatní záběry na lyžích zvládl Tomáš Holý.

Další natáčení ve škole a v ateliérech

Pár dní po návratu do Prahy se točila scéna s mlékárenskou cisternou s Mirkem a Petrem Kostkou. Právě tento chlapec byl velkým favoritem pro roli Vaška, než se prosadil Tomáš.

V polovině února už byl dostavěný v ateliérech byt, kde Vašek s maminkou bydlel, a tak začalo další natáčení. (pokračování příště)

(Materiál poskytl ze soukromé sbírky vzpomínek na Tomáše Holého pan Tomáš Franke.)

Zdroje článku: