Filmaři spořádali během natáčení Kriminálky Anděl téměř 30 tisíc kusů pečiva. Co dalšího jste nevěděli?

Filmaři spořádali během natáčení Kriminálky Anděl téměř 30 tisíc kusů pečiva. Co dalšího jste nevěděli?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě tímto seriálem kriminální žánr vnesl do obsahu moderní prvky, které už v zahraničních seriálech několik let byly. Zaměřil se na celý vyšetřovací tým jako celek a nechal diváky nahlédnout „pod pokličku“ jejich práce.

Atraktivnosti seriálu pomohly sympatické postavy, které nebyly zidealizované, ale šlo o postavy, které mohly i chybovat – a samozřejmě byl jejich život ovlivněn i osobními problémy. Určitě zaujalo i to, že se jednotlivé epizody nechaly inspirovat skutečnými případy.

K seriálu se vztahuje celá řada zajímavostí, a protože se dočkáme páté řady, pár z nich si připomeneme

Kriminálka Anděl ukazuje hlavní město i z jeho méně viditelné stránky a diváci tak vidí, že i česká metropole je prolezlá kriminalitou jako všechna další velká města v Evropě.

Interiéry se natáčely v ateliérech v Hostivaři, kde byly na 536 m2 postaveny kanceláře kriminálky a pitevny. Exteriéry policejní stanice seriálové kriminálky se natáčely v pražské Nádražní ulici na Smíchově na adrese Nádražní 16a, kde se skutečně nachází policejní budova, konkrétně Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Křižovatka Anděl, podle které se seriál jmenuje, je od stanice vzdálena cca 1,5 kilometru. Kromě Prahy se natáčelo i v Mladé Boleslavi, Berouně či Posázaví, ale filmaři zavítali i na Slovensko. Například natáčeli v Senci, kam umístili děj, který se měl odehrávat v Unhošti (mezi Prahou a Kladnem).

Martin Stropnický a Ladislav Frej, zdroj: TV Nova

Martinu Stropnickému byla nabízena role šéfa kriminálky, ale zvolil raději práci v terénu. Pro jeho fanoušky je špatnou zprávou, že sympatický herec v nové sérii nebude, protože se nezdržuje na území ČR.

Herce Ladislava Freje ztvárňujícího postavu patologa Karla Benkovského musel kvůli zdravotním potížím ve třetí řadě seriálu nahradit herec Martin Hoffman. Ten se objevil v 1. řadě v epizodě Smrtelný žert jako drogový dealer. Dialogy k osobě patologa se přepisovaly na poslední chvíli. 

Martin Hofman, zdroj: TV Nova

Ve všech řadách seriálu je v interiéru policejní stanice na nástěnce umístěna černobílá fotografie skutečného vraha Jaroslava Papeže. Ten v roce 1966 v promítací kabině pražského kina Metro zneužil a zavraždil jedenáctiletého chlapce, za což byl o rok později popraven.

Maskéři se na práci důkladně připravili. Jeden z nich dokonce objel řadu piteven, aby viděl, jak v praxi takové místo vypadá.

Během natáčení bylo použito 70 litrů filmové krve, 40 kg silikonu a protetické želatiny, 20 litrů make-upu. V poslední sérii bylo použito 1500 kostýmů a na jejich čištění se spotřebovalo 18 kg pracího prášku.

Herci a lidé ze štábu během natáčení snědli 29 tisíc kusů rohlíků, housek a krajíců chleba a 2000 buchet.

Herci se dostali na řadu zajímavých míst, jako jsou hřbitovy, vědecké laboratoře, botanické zahrady. Natáčeli na lodi, ve vlaku nebo v letadle.

Zdroj článku: