Nádherná Zelená: Naprosto ztřeštěná francouzská komedie o tom, jak si zbytečně komplikujeme život

Nádherná Zelená: Naprosto ztřeštěná francouzská komedie o tom, jak si zbytečně komplikujeme život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě léto je ideální čas pro trochu potrhlou francouzskou komedii. Jde o návštěvu mimozemské bytosti. Nebude to E.T. ani zelený mužíček. Mila se od pozemšťanů zase tolik neliší. Na první pohled.

Lehce ekologicky laděný příběh tak s dávkou nadhledu a humoru upozorňuje na temné stránky života na Zemi a naše nepříliš rozumné chování.

Mimozemšťanka Mila se rozhodla, že se vydá navštívit planetu Zemi. Nikdo jiný se k návštěvě naší planety nepřihlásil. Proč asi? Je to už 200 let, co se od nich nikdo na Zemi nepodíval. Poslední návštěvník dodnes na Francii a revoluci, kterou zažil, vzpomíná.

Mila má jedno tajemství. V jejím rodokmenu má pozemšťanku, a tak ze zvědavosti příjme misi, o kterou nikdo nestojí, a v bublině se vydá na dobrodružnou výpravu. Doma nechává pět dětí, ale moc dobře ví, že o ně bude postaráno.

Mila se po příletu na pozemskou dovolenou nestačí divit.

Už na první pohled je vidět, že se toho za dvě století hodně změnilo. Mila rozhodně nezapadne do davu a už na první pohled je jasné, že i základní vybavení na cestu, jako jsou její šaty, má drobné nedostatky. A tím nesnáze mimozemšťanky teprve začínají.

Snímek je tak trochu protikapitalisticky laděný, vysmívá se penězům a dalším pro nás nepostradatelným věcem, které na vzdálené planetě nemají, protože si zbytečně nekomplikují život. Mila nezná auta, nekonzumuje maso a nechápe lidskou nevraživost. Na Zemi se ji špatně dýchá, nemá co jíst, protože jídlo není zdravé. Podivuje se nad tím, kolik lidí je nemocných a žasne nad líčením žen, které si natírají obličej, aby si jich někdo všiml.

Naštěstí má i jiný způsob, jak se „dobíjet“, než jídlo, ze kterého je jí špatně. Stačí jí přítomnost malých dětí. Návštěva nemocnice, kde hledá děti, se jí trochu zkomplikuje, ale pozná zajímavé lidi. Mimozemšťanka má schopnost jednoduchým gestem donutit lidi mluvit pravdu a zároveň jim změnit chování, aby se začali chovat podle přírodních zákonů. Všude, kde objeví, vzniká celá řada humorných situací.

Při jednom z telepatických kontaktů s dětmi se její dva dospívající synové rozhodnou následovat matku. Zahlédli něco, co se jim moc líbilo. Že by Francouzky? Po menších peripetiích se rodinka potkává a poté, co ještě stihnou udělat pár vylomenin, se vrací domů. A nejsou jen tři.

Film nabízí kromě pobavení i pár námětů k zamyšlení a je takovou malou sondou do lidských duší, která je stále aktuální, přestože film vznikl v roce 1996.

Za scénářem a režií stojí Coline Serreau, která si zahrála i hlavní roli. Ve filmu se objeví i mladičká Marion Cotillard.

La belle verte je k vidění na Netflixu.

Zdroj článku:
  • netflix.cz