Na dřeň – Survivor Česko & Slovensko 2023: Díky genderovému pravidlu se ukázala nepopulární tvář reality show

Na dřeň – Survivor Česko & Slovensko 2023: Díky genderovému pravidlu se ukázala nepopulární tvář reality show
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jirka proti mocné televizní produkci. To je mediální bublina, která se už nějaký ten den řeší na sociálních sítích. Pozorný fanoušek si ale určitě všiml mnohem zajímavějších věcí, jež se kolem reality show vynořily. A nejde jen o banalitu, že někdo může získat imunitu jen kvůli svému pohlaví.

Není úplně snadné si vyslechnout videopříspěvek na instagramovém účtu moderátora Ondřeje Novotného. Novotný trochu podcenil přípravu, a tak je jeho styl vyjadřování po několika minutách značně otravný a nepříjemný. Možná ta sklenička vína, ze které během své „zpovědi služebníka Survivoru” upíjel, nebyla první, ale od moderátora to byl tedy hodně špatný výkon. 

Nicméně přinesl pár zajímavých skutečností. Je třeba zvážit, jakou hodnotu má reality show, když musí zdlouhavě, mimo televizní vysílání, moderátor vysvětlovat, co se ve hře děje. Na co se tedy díváme ve dvouhodinových epizodách, když vlastně nic o dění v kmenech nevíme?

Někoho z diváků snad zajímá, jak někdo sedí na pláži a zírá na moře? Nebo je důležité vidět v každé epizodě, jak někdo krájí kokos? 

Je celá řada odpůrců této show, kteří tvrdí, že soutěžící spí v hotelu a chodí do divočiny jen předstírat, že tam tráví celé dny. To samozřejmě pravda není. Nicméně to vypadá, že ve střižně mají za úkol do epizod dávat to nejnudnější, co se na ostrově děje, a celá show má daný scénář pro to, kdo se má mračit, kdo má být potichu, kdo dostává v každé epizodě prostor pro své názory a kdo má být neviditelný. 

Jako příklady lze uvést: 

Martin je podle Ondry disciplinovaný, každý den cvičí. Když má možnost se po delším hladovění najíst, tak se nikdy nepřejí tak, aby mu bylo špatně, a raději půl porce nechá. Viděl to někdo na obrazovce? Ne. Naopak kmen řešil, že se Martin dohaduje o každý gram jídla. Tak jak to tedy je?  

Martin také jednou zmínil, že Pítr a Andrea často na delší dobu mizí do džungle. Ondřej je přesvědčený, že mezi nimi je pouze přátelský vztah. Proč nám tedy střihači předsouvají záběry, které vyvolávají dojem, že to mezi bývalými partnery jiskří tak, že se na to už Pítrova přítelkyně nemůže dívat?

Karolína má být údajně velkým stratégem hry. Proč nevidíme její strategii? Kamera ji zabírá, jak sedí a oduševněle se usmívá. Diváci viděli pouze sestříhanou verzi hádky s Bárou, kde Karolína opět jen seděla s úsměvem na rtech. Show dělala Bára. 

Ondra zmínil, že Jirka komplikoval natáčení rozhovorů s ostatními soutěžícími, zakazoval jim o určitých věcech mluvit na kameru, osočoval štáb, že se proti němu spikl. Proč se to nedozví diváci u obrazovek?  

Shrnutí 

Jednotlivé epizody vůbec nevypovídají o dění v kmenech, o náladě ani o charakteru soutěžících. Přestože tam soutěžící neběhají se scénářem v ruce, z toho množství materiálu, co má štáb během týdne k dispozici, si sestříhá vlastní příběh – telenovelu přesně na míru. 

Divák tak vidí soutěže, které jsou často nudné, potom spící lidi, po kterých občas proběhne nějaké zvířátko, přikládání klacíků do ohniště, míchání rýže v hrnci, promoklé soutěžící, kteří si za celé dny nejsou schopni opravit střechy, a sehrané a sestříhané rozhovory jednotlivých vybraných jedinců, kteří fňukají, jak je jim smutno nebo se rozplývají nad tím, jak je hra úžasná. Pro věrohodnost je jednou za čas vložena sestříhaná hádka, která po úpravách vůbec nemůže vypovídat nic o problému, který ji vyprovokoval. 

Dávat imunitu hráčům jen kvůli pohlaví je opravdu tragické. Jak má potom vyhrát soutěž ten nejlepší? To už si ho moderátor může rovnou vylosovat. Zarážející je i informace o Jirkovi, kterou zmínil sám Ondřej. Jirka prý porušoval „i jiným způsobem pravidla hry”. Přesto mu vše procházelo a divák tuto informaci nedostal. 

Celá mediálně nafouklá kauza o „sympaťákovi letošní show”, o jeho právnících a odhodlání se soudit, bude nejspíš opět jen návnada, která má zvednout popularitu turecké telenovely. S odchodem Švanciho se nejspíš lidé z Brna přestali na Survivor dívat, takže je potřeba něčím oživit vlažný zájem diváků. 

Zdroj článku:
  • autorský text