Most do země Terabithia: Proč vyznívá rodinné fantasy tragicky a co má společného s Narnií

Most do země Terabithia: Proč vyznívá rodinné fantasy tragicky a co má společného s Narnií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Most do země Terabithia je americký rodinný fantasy film z roku 2007. Hlavní role si v něm zahráli Josh Hutcherson a AnnaSophia Robb. Tohle jste o slavném snímku možná netušili.

Podle knižní předlohy Katherine Paterson

Film vznikl na motivy knižní předlohy Katherine Paterson. Krátká próza vyšla už v roce 1977. Autorka čerpala jednak ze svých vlastních zkušeností na pozici učitelky na venkovské škole v severní Virginii a především z motivu náhlého úmrtí kamarádky svého syna.

Vypráví příběh dvou dětí, nejlepších přátel Jesse a Leslie, které unikají do fantazijního světa tajemné říše jménem Terabithia, která je plná dobrodružství.

Oproti knižní předloze je ve filmu výrazněji posílena fantaskní složka. Samotný román bychom mohli označit spíše za psychologický než jako fantasy. Ostatně někteří diváci nebyli ze snímku příliš nadšeni kvůli tragickému motivu smrti malé Leslie.

Film je prvním celovečerním počinem maďarského režiséra Gábora Csupa. Debut si vysloužil příznivý ohlas kritiků a navzdory minimální mediální pozornosti, jíž se mu dostalo, slavil úspěch také v kinech.

Inspirováno Narnií, natočeno na Novém Zélandu

Hlavní představitelka AnnaSophia Robb osobně nazpívala taktéž titulní píseň s názvem Keep Your Mind Wide Open. Ve své roli byla herečka natolik přesvědčivá, že si ji následně pro hlavní roli ve snímku Surfařka osobně vybrala Bethany Hamilton, jejímž životním příběhem byl tento snímek inspirován.

Točilo se v překrásných lokacích Nového Zélandu. Zajímavé však je, že nádherná příroda měla jeden podstatný nedostatek. V této zemi nežijí veverky, které filmaři potřebovali. Záběry s těmito roztomilými zvířátky proto byly předtočeny, případně si štáb musel jednoduše dodat veverky digitálně.

Název Terabithia je inspirován jménem Terebinthia, které pochází z Letopisů Narnie. Souvislost fanouškům neunikla, nicméně se mnozí po uvedení filmu do kin spojitost se slavnou ságou tomuto filmu vyloženě uškodila: Mnozí do kina vyrazili na „čistokrevnou“ fantasy, které se jim ovšem nedostalo.