V hlavní roli Mona Lisa aneb nejslavnější krádež v Louvru ve filmové podobě

V hlavní roli Mona Lisa aneb nejslavnější krádež v Louvru ve filmové podobě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
21. srpna 1911 se malíř z Dumenzy, který se přistěhoval do Francie, rozhodl ukrást dílo Leonarda da Vinciho z pařížského muzea a vrátit ho do Itálie. Jde o nejslavnější krádež uměleckého díla ve 20. století, a proto není překvapením, že se stala i námětem pro řadu filmů a dokumentů.

Vychytralý a mazaný zlodějíček se jmenoval Vincenzo Peruggia a pro Italy se stal národním hrdinou, srovnatelným s Arsenem Lupinem, Robinem Hoodem nebo Jánošíkem. V lidovém podání byl takový hrdina vždy značně zidealizovaný a měl pramálo společného s reálnou postavou.

Legenda praví, že Vincenzo Peruggia, rodák z italského městečka Varese, pracoval v pařížském muzeu Louvre, kde byla uložena Mona Lisa od věhlasného Leonarda Da Vinciho. Jednoho dne, když si přečetl, že Napoleon ukradl obraz z Itálie (ve skutečnosti obraz dorazil do Francie spolu s umělcem, který jej vytvořil), rozhodl se „pomstít“ křivdu, kterou utrpěla jeho země původu, a vzít Monu Lisu zpět. Velkou ránu naplánoval na 21. srpna 1911. Celé dva roky potom dílo ukrýval, než ho hrdě předal italskému lidu. Itálie ale jeho čin neocenila a obraz se vrátil do Francie.

A takto si s námětem pohráli někteří filmaři

LOUPEŽ MONY LISY (Itálie 1978)

Příběh rekonstruuje Renato Castellani v třídílném dramatu z roku 1978. Mezi protagonisty snímku jsou Enzo Cerusico, Renzo Palmer, Bruno Cirino a Michele Mirabella

Ze slavného obrazu zůstal v muzeu jen rám. Mezi podezřelými se ocitl dokonce Pablo Picasso. Trvalo dva roky, než se místní policie dostala na stopu italskému malíři Vincenzovi Peruggiovi. Ten se s obrazem ukryl v jedné z temných místností v Louvru, kde sundal obraz z rámu a poté odešel zadním východem, který vypáčil kapesním nožíkem. Zpráva o krádeži se rozšířila a francouzské noviny začaly šílet. Peruggia později přiznal, že měl v úmyslu prodat Monu Lisu galerii Uffizi za pár milionů lir. Také tvrdil, že jeho akce byla vlastenecká a že Itálie by byla schopna ocenit práci lépe než Francie.

The Missing Piece: The Truth About the Man Who Stole the Mona Lisa (USA, V. Británie, Francie, Itálie 2012)

Dokument Američana Joea Medeirosa, kterého vždy fascinovalo „tajemství“ krádeže Mony Lisy byl v plánu velmi dlouho. Scénář zůstal nedokončený několik let, protože Medeiros nemohl přijít na motiv krádeže. V roce 2008 se však režisér po setkání se starší dcerou Peruggia, která stejně jako on hledala vysvětlení pro gesto svého otce, vrátil k pročesávání tisíců dokumentů v archivech Louvru a Florencie. Nakonec našel v Peruggiových dopisech přesně to, co mu chybělo.

IL LADRO DELLA GIOCONDA (Itálie, Francie 1966)

Film režírovaný Michelem Devillem pojal tuto událost století s humorem a dějem navazuje na loupežnou událost. Vincenzovi, gentlemanskému zloději, se podaří ukrást Monu Lisu, dostane se ale do spárů dvou podvodníků. A do příběhu se připlete i Nicol, do které se zloděj zamiluje. Ona ale dává přednost kouzelníkovi Merlinovi. Všichni hrdinové příběhu se setkávají v Avignonu. Vincenzo nakonec obraz ztrácí, ale na oplátku získává srdce Nicol. A chudák Merlin je obviněný, že Leonardovo mistrovské dílo ukradl on. Film je obsazený italskými a francouzskými herci: Marina Vlády, Jean Lefebvre, Henry Virlojeux, Renzo Palmer, Umberto D´Orsi, Mino Doro, Fortunato Arena.

Před vypuknutím pandemie Jodie Foster oznámila, že bude režírovat celovečerní film o příběhu Peruggia. Krádež Mony Lisy se proto stává opět námětem pro film. 

NOVÝ FILM POD TAKTOVKOU JODIE FOSTER

Zdroj: Kathy Hutchins / Shutterstock

Před vypuknutím pandemie Jodie Foster oznámila, že bude režírovat celovečerní film o příběhu Peruggia. Krádež Mony Lisy se proto stává opět námětem pro film. Oznámil to americký list Deadline. Scénář bude převzat z románu Den, kdy ukradli Monu Lisu od amerického spisovatele Seymoura Reita z roku 1981. Film bude mít styl podobný snímku Aféra Thomase Crowna. Půjde tedy o zábavný příběh a samotný zločin nebude nijak detailně kopírovat skutečnou historii. Půjde hlavě o postavy, které se k události připletly. Zatím je známo, že se do psaní scénáře zapojil Bill Wheeler a ve filmu je nějakým způsobem zainteresovaný herec Joaquin Phoenix.

Zdroj: