Moderní pohádky, které baví i dospělé diváky

Moderní pohádky, které baví i dospělé diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Historická stopa pohádek sahá do daleké minulosti, kdy byly pohádky předávány z generace na generaci ústní formou jako příběhy a také v podobě písní. Písemné zpracování najdeme už ve 14. století.

Zajímavostí pohádek je skutečnost, že všichni máme své oblíbené, které máme spojené s dětstvím a rádi se na ně podíváme i v dospělosti. Každá doba přináší také své nové moderní pohádky, kde se známé pohádkové bytosti musí potýkat s nástrahami moderní doby.

Pro povedené moderní pohádkové příběhy nemusíme chodit daleko. Václav Vorlíček nám v roce 1971 přivedl na televizní obrazovky nezbednou školačku z čarodějnické školy.

Dívka na koštěti

Hlavní hrdinku Saxanu není třeba představovat. Skvěle ji ztvárnila Petra Černocká, která si od zpívání odskočila k herectví a stálo to za to. Nestárnoucí pohádková komedie baví diváky dodnes a všichni díky této pohádce víme, co to je babské ucho.

Pohádka je přehlídkou těch nejlepších českých herců. Bavil nás Jan Hrušínský, Jan Kraus, Jana Drbohlavová, Vladimír Menšík, Zdeněk Dítě, Míla Myslíková, Jaroslava Obermaierová, Jan Libeček, Stela Zázvorková, František Filipovský a další. Film si získal u diváku hodnocení 82 %. Dočkali jsme se i pokračování, ale bohužel až v roce 2011. Je to velká škoda, protože film mohl být inspirací i k celému seriálu. V roce 2011 už řada oblíbených herců v pokračování být nemohla.

Když je řeč o moderních pohádkách, pak je třeba zmínit jeden z nejlepších dětských seriálů, za kterým stojí zase Václav Vorlíček.

Arabela

V roce 1980 přišel na obrazovky třináctidílný seriál, kde se proplétá svět lidí a svět pohádkových bytostí. A začalo to kouzelným zvonečkem, který se objevil na zahradě u pana Majera, kterého si zahrál Vladimír Menšík.

Situace, kdy lidé bloudí světem pohádek a pohádkové bytosti zvědavě zkoumají moderní svět lidí, přináší celou řadu humorných i napínavých situací. Celá zápletka se stává ještě zajímavější, když pohádková princezna Arabela (Jana Nagyová) poplete hlavu Petrovi Majerovi (Vladimír Dlouhý) ze světa lidí.

V obou říších vzniká díky vzájemným návštěvám pořádný chaos, Arabele její lásku nepřeje sestra Xenie (Dagmar Patrasová) a potom je zde zhrzený čaroděj druhé kategorie Rumburak (Jiří Lábus), který touží po vládě nad oběma světy. Dobro a zlo svádí boj a nechybí kouzla, létající kufry, neviditelné pláště a prsteny, které umí splnit každé přání. A celé to ještě komplikuje Jeníček Majer a Maruška od sousedů. Diváci dali seriálu hodnocení 82 %.

Skvělé obsazené dílo se stalo inspirací pro několik filmů a dočkalo se i druhé série v roce 1993. Janu Nagyovou nahradila Miroslava Šafránková.