Miroslav, Martin a Claudie: Příjmení Zounar se v hereckém světě objevuje od padesátých let minulého století

Miroslav, Martin a Claudie: Příjmení Zounar se v hereckém světě objevuje od padesátých let minulého století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vše začalo u Miroslava Zounara (†65), který se proslavil především rolí sympatického předsedy zemědělského družstva v trilogii Slunce, seno, … Přestože toho hoštický šéf zemědělců moc nenamluvil, diváky bavil. Neměl to vůbec jednoduché, když musel udržet pod kontrolou takovou bandu.

Poslední díl trilogie už natáčel Miroslav Zounar s velkými obtížemi. Bojoval s cukrovkou, měl za sebou infarkty a operaci srdeční chlopně. Bylo jasné, že se nemůže vydat na cestu do Itálie a natáčet v teplém počasí. Jenže režisér Troška dokázal vytušit potenciál postav a nedovedl si představit, že by mu postavička předsedy JZD ve filmu chyběla.

Nakonec herce přece jen přemluvil, aby s natáčením souhlasil. Do Itálie nejel, ale Troška slíbil, že se film sestříhá tak, aby to divák nepoznal. To byl také jeden z důvodů, proč se „italská hostina“ točila v Čechách. Miroslav Zounar vlastně celé natáčení seděl a nikdo by nepoznal, že byl čerstvě po operaci a necítil se dobře. Byla to také jedna z jeho posledních prací před kamerou.

Miroslav se měl původně stát lesníkem, ale na škole se dal k ochotníkům a herectví ho doslova očarovalo. V padesátých letech se rozhodl vystudovat DAMU. Hrál v Činoherním klubu, ale později přešel pracovat jako herec Filmového Studia Barrandov. V 70. a 80. letech patřil mezi nejobsazovanější herce vedlejších rolí. Několikrát se objevil i jako hlavní hrdina. Dokonce dvakrát si zahrál komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Byl totiž velmi politicky angažovaný a podobným rolím se nebránil. Přestože byl v mnoha funkcích v minulém režimu, není známo, že by někdy svého vlivu zneužil nebo se zachoval nečestně. Naopak, měl pověst člověka, kterého politika nijak nepoznamenala.

Stal se také oblíbeným seriálový hercem a zahrál si například v seriálech Sanitka, Dynastie Nováků, Třetí patro, Ostrov jistoty, Bylo nás šest, Rodáci, Chlapci a chlapi.

S lékařkou Martou Zounarovou přivedl na svět syna Martina (1967). Ten se už jako mladíček dostal do Národního divadla s příslibem hvězdné kariéry. Učil se od hereckých bardů, jako byl Luděk Munzar nebo Josef Vinklář, který byl jeho vzorem. Stejně jako otec, začal hrát v seriálech. To mu přineslo obrovskou popularitu. Martin byl v mládí velice štíhlý a pohledný. Dařilo se mu hrát kladné romantické hrdiny, a tak neměl problém si získat sympatie diváků.

Velký úspěch zaznamenal hlavně seriál Chlapci a chlapi, který byl zasazený do prostředí motostřeleckého útvaru. Martin Zounar měl hlavní roli a jako voják Tomáš Soukup se bezhlavě zamiloval do maturantky Hanky. Tu si zahrála krásná Eva Vejmělková. Do blonďaté dlouhovlásky se během natáčení zamilovali všichni mladí herci a Zounar nebyl výjimkou. Ona však v té době už měla o své životní lásce jasno a nikdo neměl šanci její srdce získat.

Velká sláva přišla pro herce příliš brzy a pořádně mu zamotala hlavu. Na vlně úspěchu se vezl i po revoluci, kdy se rozhodl svou kuchařskou vášeň převést do podnikání a stal se jedním z neúspěšných podnikatelů. Ani jeho dabingové studio nefungovalo podle představ, a tak přišly velké dluhy, psychické problémy a alkohol. Nepohoda v životě zavinila konec dlouholetého vztahu s producentkou Simonou Brdečkovou.

Dnes už je Martin Zounar opět v pohodě a objevuje se v divadle i v seriálech. Určitě si ho vybavíte jako doktora Švarce z Ordinace v růžové zahradě 2.

Z Brdečkovou má dceru Claudii. Ta je pokračovatelkou hereckého rodu. Přestože má teprve 14 let, objevila se už v seriálech Přístav, Krejzovi a Slunečná. Její otec ji v herecké kariéře podporuje.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie,
  • autorský článek